Svetová ekonomika neporastie tak, ako sa rátalo, Organizácia spojených národov výrazne zhoršila prognózu

0
103

18.5.2022 (Webnoviny.sk) – Organizácia spojených národov (OSN) výrazne zhoršila prognózu rastu globálnej ekonomiky v tomto roku. Pôvodne predpokladala, že sa zväčší o 4 percentá, teraz ráta s rastom o 3,1 percenta.

Organizácia uviedla, že vojna na Ukrajine vyvolala rast globálnych cien potravín a komodít a zhoršila inflačné tlaky, čím utlmila zotavovanie z pandémie ochorenia COVID-19.

Vojna a pandémia

Správa OSN zároveň upozorňuje, že aj terajšia prognóza, podľa ktorej globálna ekonomika posilní o 3,1 percenta, sa nemusí naplniť, ak sa ešte viac zintenzívni vojna na Ukrajine a prípadne prídu nové vlny pandémie.

Hospodárstvo Európskej únie podľa OSN v tomto roku vzrastie len o 2,7 percenta, hoci januárová predpoveď rátala s jeho posilnením o 3,9 percenta. Americká ekonomika sa podľa najnovšej prognózy OSN v tomto roku zväčší o 2,6 percenta.

Čína tiež spomalí

Hospodárstvo Číny podľa prognózy OSN v tomto roku dosiahne rast na úrovni 4,5 percenta, čiže pôjde o spomalenie v porovnaní s minuloročným rastom o 8,1 percenta.

Ekonomika rozvíjajúcich sa krajín by mala v tomto roku posilniť o 4,1 percenta po raste na úrovni 6,7 percenta v minulom roku.

Viac k témam: Globálna ekonomika, Hospodársky rast
Zdroj: Webnoviny.sk – Svetová ekonomika neporastie tak, ako sa rátalo, Organizácia spojených národov výrazne zhoršila prognózu © SITA Všetky práva vyhradené.