Štátnym zamestnancom od nového roka stúpnu platy o sedem percent a učiteľom o desať, návrh je už v pripomienkovom konaní

0
216

29.7.2022 (Webnoviny.sk) – Štátnym a verejným zamestnancom sa od začiatku budúceho roka zvýšia platy o 7 percent a od septembra budúceho roka o ďalších 10 percent.

Prilepšia si aj učitelia

Platy učiteľov vysokých škôl a výskumných a vývojových zamestnancov, ako aj platy pedagogických a odborných zamestnancov od začiatku budúceho roka stúpnu o 10 percent a od 1. septembra budúceho roka o ďalších 12 percent.

Vyplýva to z návrhov nariadení vlády, ktoré Úrad vlády SR predložil do pripomienkového konania. Legislatívne návrhy vychádzajú z uzatvorených kolektívnych zmlúv vyššieho stupňa pre verejnú a štátnu službu na obdobie od 1. januára 2023 do 31. augusta 2024.

Miliónové zaťaženie štátneho rozpočtu

Zvýšenie platov štátnych a verejných zamestnancov si v budúcom roku vyžiada zo štátneho rozpočtu spolu takmer 740 miliónov eur a v roku 2024 takmer 1,22 miliardy eur.

Od začiatku júla tohto roka sa platy v štátnej a verejnej správe zvýšili o 3 percentá.

Viac k témam: Platy v štátnej a verejnej správe, Zvyšovanie platov
Zdroj: Webnoviny.sk – Štátnym zamestnancom od nového roka stúpnu platy o sedem percent a učiteľom o desať, návrh je už v pripomienkovom konaní © SITA Všetky práva vyhradené.