Srbsko podpíše dohodu o voľnom obchode s Ruskom a partnermi, môže narušiť snahu o vstup do EÚ

0
394

26.8.2019 (Webnoviny.sk) – Srbsko podpíše dohodu o voľnom obchode s Euroázijskou ekonomickou úniou (EEU), ktorú tvorí Rusko a štyri ďalšie bývalé sovietske republiky. Informoval o tom v pondelok vo vyhlásení úrad srbského prezidenta Aleksandara Vučiča.

Dohoda medzi Srbskom a EEU, ktorá sa podľa úradu prezidenta má podpísať 25. októbra, by však mohla narušiť snahu balkánskej krajiny o vstup do Európskej únie.

Kandidátske krajiny na členstvo v EÚ musia zosúladiť svoju politiku s politikou tohto bloku, vrátane uvalenia obchodných sankcií na Rusko pre jeho úlohu v povstaní na východe Ukrajiny.

Pondelkové vyhlásenie úradu srbského prezidenta zverejnili po schôdzke Vučiča s ruským veľvyslancom v Srbsku Alexandrom Bocanom-Charčenkom, ktorý uviedol, že dohoda poskytne Srbsku prístup na trh so 180 miliónmi ľuďmi. Euroázijskú ekonomickú úniu tvoria Rusko, Bielorusko, Arménsko, Kazachstan a Kirgizsko.

Viac k témam: obchodná dohoda, sankcie proti Rusku
Zdroj: Webnoviny.sk – Srbsko podpíše dohodu o voľnom obchode s Ruskom a partnermi, môže narušiť snahu o vstup do EÚ © SITA Všetky práva vyhradené.