Spoločnosť OneWeb tvrdí, že Rusko neblokuje ich plány

0
470

6.8.2019 (Webnoviny.sk) – Spoločnosť OneWeb, ktorá plánuje na obežnú dráhu Zeme vypustiť stovky satelitov a poskytnúť tak celosvetové internetové pokrytie, tvrdí, že jej ruské úrady nezakázali vysielať v krajine.

Ruský denník Kommersant, ktorý sa odvolával na miestneho ministra, a britský spravodajský portál BBC minulý týždeň informovali, že firma požiadala o určité pásmo rádiových frekvencií, no ruská Štátna komisia pre rádiové frekvencie jej žiadosť zamietla.

Zverejnili záznam časti stretnutia

Spoločnosť však pre BBC uviedla, že žiadosť síce podala, ale neskôr ju stiahla. Spomínaná komisia dané informácie nekomentovala.

Správu o zamietnutí poprel už v piatok iný ruský denník. Ruská vláda neskôr zverejnila záznam časti stretnutia o prideľovaní frekvencií, v ktorom sa OneWeb vôbec nespomína.

Michail Kajgorodov, obchodný riaditeľ OneWebu pre Rusko, pre BBC uviedol, že žiadosť stiahli v súlade s “príslušnými postupmi a so schválením štátnych orgánov”, pretože bolo potrebné zaistiť, aby dodržiavala nové požiadavky súvisiace s národnou bezpečnosťou.

OneWeb sa teší na spoluprácu s Ruskom

Spoločnosť podľa jeho slov svoju žiadosť doplní, skontroluje a znovu podá. “OneWeb sa teší na spoluprácu s ruskou vládou pri poskytovaní svojich služieb v krajine,” dodal Kajgorodov.

OneWeb založil americký podnikateľ Greg Wyler a sídli vo Veľkej Británii. Cieľom spoločnosti je vyslať na obežnú dráhu 650 satelitov, prostredníctvom ktorých by poskytovala internetové služby na celom svete.

Pripojenie k vysokorýchlostnému internetu chce poskytovať stavbám na zemi aj na vode a vozidlám na miestach, kde je zavedenie internetu prostredníctvom optického kábla príliš nákladné. Vo februári poslala na orbitu prvých šesť satelitov na ruskej rakete Sojuz z Francúzskej Guyany.

Viac k témam: internetové pripojenie, kozmická loď Sojuz, satelity, žiadosť
Zdroj: Webnoviny.sk – Spoločnosť OneWeb tvrdí, že Rusko neblokuje ich plány © SITA Všetky práva vyhradené.