Spojené štáty a Čína chcú ukončiť colnú vojnu, dohodli sa na dátume rokovaní

0
411

5.9.2019 (Webnoviny.sk) – Americkí a čínski predstavitelia sa stretnú začiatkom októbra na ďalších rokovaniach s cieľom ukončiť colnú vojnu, ktorá ohrozuje globálny ekonomický rast. Akciové trhy po tomto štvrtkovom oznámení posilnili.

Predtým investorov znepokojila správa, že predstaviteľom oboch krajín sa nedarí dohodnúť na časovom pláne rokovaní, ktoré boli pôvodne naplánované na september.

Chcú vytvoriť priaznivé podmienky

Na dátume schôdzky sa telefonicky dohodli čínsky vicepremiér Liou Che, splnomocnenec USA pre obchod Robert Lighthizer a americký minister financií Steven Mnuchin, uviedol vo vyhlásení čínsky rezort obchodu.

Predstavitelia “uskutočnia svedomité konzultácie” na prípravu rokovaní, konštatovalo čínske ministerstvo. Neposkytlo nijaké podrobnosti, ale dodalo, že obe strany chcú vytvoriť “priaznivé podmienky“.

Rokovania bez pokroku

Americko-čínske rokovania o obchode sa zastavili v máji pre spor, ako dohodu vynucovať. Čína trvá na tom, že sankčné clá sa musia zrušiť hneď, ako dohoda nadobudne platnosť.

Washington hovorí, že aspoň niektoré sa musia zachovať, aby sa zaručilo, že Peking svoje sľuby dodrží. Posledné kolo rokovaní, ktoré bolo v júli v Šanghaji, sa skončilo bez náznakov pokroku.

Viac k témam: Čína, clá USA, colná vojna, obchodná dohoda
Zdroj: Webnoviny.sk – Spojené štáty a Čína chcú ukončiť colnú vojnu, dohodli sa na dátume rokovaní © SITA Všetky práva vyhradené.