Sociálna poisťovňa zverejnila čestné vyhlásenie pre odklad poistného za jún

0
283

24.6.2020 (Webnoviny.sk) – Sociálna poisťovňa zverejnila formulár čestného vyhlásenia, prostredníctvom ktorého môžu zamestnávatelia a samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO) žiadať o odklad splatnosti poistného za jún tohto roka. Lehota splatnosti sa im predĺži do 31. decembra 2020.

Elektronický formulár

Odložiť si úhradu poistného môžu tí zamestnávatelia a SZČO, ktorí vykazujú pokles čistého obratu alebo pokles príjmov z podnikania a z inej samostatnej zárobkovej činnosti o 40 % a viac.

Viac o téme: Ekonomické dopady koronavírusu

Predĺženie lehoty na zaplatenie poistného za jún platí pre povinne poistenú SZČO a pre zamestnávateľa za časť poistného za zamestnávateľa (nie za zamestnanca).

“Sociálna poisťovňa odporúča využiť elektronický formulár, ktorý zabezpečí rýchlu spätnú väzbu o zapracovaní predĺženej splatnosti poistného. V nevyhnutnom prípade je možné využiť aj listinnú podobu formuláru, ktorú treba doručiť do príslušnej pobočky Sociálnej poisťovne,” uviedol v tlačovej správe hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

Novela zákona o sociálnom poistení

O odklad splatnosti poistného aj za jún tohto roka môže poisťovňu požiadať približne 1,7-tisíca zamestnávateľov a 2,2-tisíca SZČO. Umožnila im to novela nariadenia vlády o splatnosti poistného na sociálne poistenie v čase mimoriadnej situácie, ktorú minulý týždeň v stredu schválila vláda.

Splatnosť júnového poistného na sociálne poistenie sa im posunie z júla až na koniec tohto roka. Ministerstvo práce predpokladá, že za jún tohto roka by celková suma odloženého poistného na sociálnom poistení u zamestnávateľov predstavovala zhruba 4,1 mil. eur. V prípade SZČO by celková suma odloženého poistného za jún mohla dosiahnuť 400-tisíc eur.

Vláda môže podľa zákona o sociálnom poistení stanoviť obdobie, za ktoré sa má platiť poistné na sociálne poistenie v inom ako v štandardnom termíne splatnosti, a tiež posunúť termín splatnosti tohto poistného. Zaviedla to novela zákona o sociálnom poistení, ktorú začiatkom apríla tohto roka schválil parlament v skrátenom legislatívnom konaní.

Viac k témam: Ekonomické dopady koronavírusu, SZČO Samostatne zárobkovo činná osoba
Zdroj: Webnoviny.sk – Sociálna poisťovňa zverejnila čestné vyhlásenie pre odklad poistného za jún © SITA Všetky práva vyhradené.