Slovensko príde pre falšovanie a pirátstvo o takmer 460 miliónov eur ročne, hrozbou sú lieky a pesticídy

0
617

10.9.2019 (Webnoviny.sk) – Falšovanie a pirátstvo spôsobí ročne na Slovensku škody v objeme stoviek miliónov eur. Podľa údajov Úradu priemyselného vlastníctva SR (ÚPV) sú totiž straty z falšovania a pirátstva u nás vyčíslené až na 456 miliónov eur za rok, čo zodpovedá 12,3 percent z predaja jedenástich sledovaných odvetví.

Európska únia je totiž významný cieľový trh pre falšované potraviny, nápoje, luxusné výrobky a doplnky a elektroniku. Rastúcou hrozbou sú aj falšované lieky a pesticídy.

Téma duševného vlastníctva

Slovensko príde pre falšovanie a pirátstvo až o takmer 460 miliónov eur ročne, hrozbou sú aj falšované lieky a pesticídy.

Ako ďalej informoval ÚPV, tému duševného vlastníctva riešila aj delegácia Úradu Európskej únie pre duševné vlastníctvo (EUIPO) vedená jeho predsedom Christianom Archembeauom na stretnutí s podpredsedom vlády pre investície a informatizáciu Richardom Rašim.

Úlohou Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu je cielená podpora inovácií, smart technológií a odvetví, ktoré sú založené na ochrane duševného vlastníctva. Podiel pracovných miest závislých od práva duševného vlastníctva v Európskej únii je 38 percent a pre Slovensko je to mimoriadne inšpiratívne,“ povedal na margo tohto stretnutia Raši.

Pridaná hodnota

V odvetviach, ktoré intenzívne využívajú právo duševného vlastníctva, sú pritom podľa ÚPV mzdy vyššie o 46 percent v porovnaní s ostatnými oblasťami, keďže je v nich aj pridaná hodnota na zamestnanca vyššia než kdekoľvek inde.

Odvetvia intenzívne využívajúce práva duševného vlastníctva priamo zamestnávajú viac ako 60 miliónov obyvateľov Európskej únie,“ dodal úrad.

Viac k témam: falošný tovar, Falšované potraviny, Falšovanie peňazí, piráti
Zdroj: Webnoviny.sk – Slovensko príde pre falšovanie a pirátstvo o takmer 460 miliónov eur ročne, hrozbou sú lieky a pesticídy © SITA Všetky práva vyhradené.