Slovenskí podnikatelia pokračujú v expanzii na český trh, prebrali už aj prvenstvo Rusov

0
281

9.5.2021 (Webnoviny.sk) – Podnikatelia z Českej republiky sa opäť stali najčastejšími zahraničnými majiteľmi slovenských firiem. Vlastnia u nás 14 740 podnikov. Svoje prvenstvo si pritom držia už takmer dekádu.

Nulová jazyková bariéra

Ako ďalej vyplýva z analýzy poradenskej spoločnosti Dun & Bradstreet, približne rovnaký počet firiem vlastnia aj Slováci v Českej republike, pričom práve naši podnikatelia sa už druhý rok po sebe stali najčastejšími cudzokrajnými vlastníkmi tamojších podnikov.

„Slovenskí podnikatelia pokračujú v expanzii na českom trhu. V roku 2019 prebrali Rusom prvú pozíciu najčastejšieho vlastníka českých spoločností a držia sa na nej dodnes. Podľa našich dát ovládajú u svojho západného suseda dovedna 14 316 podnikov. Expanzia je logická, dôležitú úlohu tu hrá spoločná minulosť, nulová jazyková bariéra, teritoriálna blízkosť či stabilné podnikateľské prostredie,“ uviedla analytička Dun & Bradstreet Petra Štěpánová.

Česi skupujú viac našich podnikov

Už dnes majú Slováci v Čechách pred ostatnými krajinami výrazný náskok. Štěpánová očakáva, že slovenského kapitálu v Českej republike bude pribúdať, no tempo bude zrejme pomalšie, ako v prípade tempa českých firiem smerujúcich na Slovensko.

„Kým slovenskí majitelia získali od jari minulého roka doposiaľ do svojich portfólií 368 českých podnikov, české spoločnosti kúpili v rovnakom období viac ako 800 firiem zo Slovenska,“ dodala. Ďalšie priečky najčastejších zahraničných majiteľov slovenských podnikov po Čechoch patria Maďarom (13 797), Rakúšanom (4 858) a Ukrajincom (3157).

Viac k témam: firmy, podnikatelia, prieskum
Zdroj: Webnoviny.sk – Slovenskí podnikatelia pokračujú v expanzii na český trh, prebrali už aj prvenstvo Rusov © SITA Všetky práva vyhradené.