Slovenská schéma štátnej pomoci dostala od Bruselu zelenú, 80 miliónov pôjde na boj proti koronakríze

0
301

13.7.2020 (Webnoviny.sk) – Európska komisia (EK) schválila slovenskú schému financovania v hodnote 80 miliónov eur na podporu projektov priemyselného výskumu a experimentálneho vývoja. Prostriedky sa môžu použiť aj na testovanie a rozširovanie infraštruktúr súvisiacich s výrobou produktov relevantných pre boj proti koronavírusu.

Viac o téme: Koronavírus

Verejná podpora bude spolufinancovaná z európskych štrukturálnych a investičných fondov, bude mať formu priamych grantov a bude dostupná pre spoločnosti všetkých veľkostí,“ informovala Ingrid Ludviková z tlačového oddelenia Zastúpenie Európskej Komisie v SR.

Výroba produktov

Cieľom je podľa nej zvýšiť a urýchliť vývoj a výrobu produktov, ktoré môžu pomôcť v boji proti pandémii ochorenia COVID-19, ako sú očkovacie látky, nemocničné a lekárske prístroje, lieky a ochranné prostriedky.

EK potvrdila, že slovenský systém finančnej pomoci je v súlade s dočasnými pravidlami štátnej pomoci a je nevyhnutný pre boj proti koronakríze,“ doplnila Ludviková.

Výskumné projekty

Pomoc pokryje podstatnú časť nákladov na výskumné investičné projekty, ich výsledok bude na požiadanie prístupný aj tretím stranám v rámci Európskeho hospodárskeho priestoru.

EK schválila podporu pre Slovensko na základe dočasného rámca, ktorý umožňuje členským štátom využívať úplnú flexibilitu stanovenú v pravidlách štátnej pomoci. „Aby mohli podporiť hospodárstvo v čase pandémie COVIDu-19,“ konštatovala Ludviková.

Viac k témam: financovanie, Koronavírus, Pandémia, vedecký výskum, vývoj
Zdroj: Webnoviny.sk – Slovenská schéma štátnej pomoci dostala od Bruselu zelenú, 80 miliónov pôjde na boj proti koronakríze © SITA Všetky práva vyhradené.