Slováci sú najčastejšími zahraničnými vlastníkmi českých firiem, prvenstvo po rokoch vyfúkli Rusom

0
263

4.4.2021 (Webnoviny.sk) – Slovenskí podnikatelia pokračujú v expanzii na českom trhu. Vlani sa prvýkrát v histórii stali najčastejšími zahraničnými vlastníkmi českých firiem, keď po rokoch prvenstvo prebrali Rusom, a tento rok svoje vedenie ďalej posilňujú.

Ako vyplýva z analýzy poradenskej spoločnosti Bisnode A Dun & Bradstreet Company, Slováci do svojich portfólií od minulej jari zaradili ďalších 368 českých podnikov a celkom ich ovládajú 14 316.

„Expanzia na český trh je pre našich východných susedov logických krokom. Dôležitú úlohu hrá spoločná minulosť oboch štátov, takmer nulová jazyková bariéra a teritoriálne blízkosť,” uviedla analytička Bisnode A Dun & Bradstreet Company Petra Štěpánová.

Po Slovákoch nasledujú Rusi, Ukrajinci a Nemci, pričom počet ruských a nemeckých firiem medziročne klesal, zatiaľ čo počet spoločností s ukrajinskými majiteľmi stagnoval.

Viac k témam: firmy, podnikatelia
Zdroj: Webnoviny.sk – Slováci sú najčastejšími zahraničnými vlastníkmi českých firiem, prvenstvo po rokoch vyfúkli Rusom © SITA Všetky práva vyhradené.