Slováci sa dožívajú vyššieho veku, odborník poukazuje na dopady na štátnu kasu a dôchodkový systém

0
459

6.8.2019 (Webnoviny.sk) – Priemerný vek dožitia Slovákov sa za poslednú dekádu zvýšil o 2,5 roka, keď sa muži dožívajú 73,8 roka a ženy o 7 rokov viac. V tlačovej správe na to upozornil projektový manažér investičnej spoločnosti Across Private Investments Vladimír Klimeš. Podľa neho ide o dobrú správu pre ľudí, avšak nepriaznivú správu pre priebežný dôchodkový systém na Slovensku.

Nepriaznivý demografický vývoj

“Mení sa pomer ľudí v produktívnom veku k celkovému počtu dôchodcov. Starnutie populácie a predlžovanie poberania dávok v starobe výrazne zvyšuje tlak na štátnu kasu,” tvrdí. Priemerný vek dožitia na Slovensku pritom podľa neho patrí k najnižším v Európskej únii a Slováci sú v tomto ukazovateli poslední z Visegrádskej štvorky .

Demografický vývoj na Slovensku prejde v nasledujúcich dekádach najnepriaznivejším vývojom v celej Európskej únii, tvrdí Klimeš. Potvrdzujú to podľa neho posledné analýzy Medzinárodného menového fondu, Eurostatu i Rady pre rozpočtovú zodpovednosť.

“Počnúc dnešnými štyridsiatnikmi bude týmto vývojom zasiahnutá celá populácia. Okolo roku 2040 budú na jedného dôchodcu pracovať sotva dvaja ľudia v aktívnom veku, čo bude mať výrazné dopady na výšku dôchodkov,“ upozorňuje Klimeš.

Boj so zdravotnými problémami

V súčasnosti podľa neho predstavujú penzie zhruba 45 % posledného príjmu, o 20 rokov to bude už len 30 %, pravdepodobne aj menej. “Tento fakt by mal byť dostatočným varovným signálom, aby sa mladí ľudia vážne zamysleli nad životom v seniorskom veku,” povedal.

Podľa projektového manažéra Across Private Investments sa Slováci v zdraví dožívajú len 57 rokov. Tieto fakty hovoria o kvalite nášho života, najmä v dôchodku.

“Ak sa nad tým zamyslíme, dostaneme sa k neúprosnej rovnici. Postupne sa síce náš život predlžuje, ale väčšina z nás zápasí, a pravdepodobne v dôchodkovom veku aj bude zápasiť, so zdravotnými problémami,” uviedol Klimeš.

Viac k témam: dôchodca, dôchodkový systém, MMF Medzinárodný menový fond, RRZ Rada pre rozpočtovú zodpovednosť
Zdroj: Webnoviny.sk – Slováci sa dožívajú vyššieho veku, odborník poukazuje na dopady na štátnu kasu a dôchodkový systém © SITA Všetky práva vyhradené.