Slováci môžu využívať bezplatné dlhové poradne, pomôžu im dostať sa z dlhov

0
125

21.1.2022 (Webnoviny.sk) – Svoje brány vo štvrtok otvorili štyri nové bezplatné dlhové poradne v Nitre, Poprade, Trenčíne a Trnave. Spolu s prevádzkami v Bratislave, v Prešove, v Banskej Bystrici a v Lučenci majú tak Slováci k dispozícii už osem miest, kam si môžu prísť po radu pri riešení svojich dlhov.

Pomáhajú psychológovia, právnici či ekonómovia

Poradňu do Nitry prišiel otvoriť minister práce, sociálnych vecí a rodiny, Milan Krajniak. Pôžičky a exekúcie vedia byť podľa neho priveľkou záťažou nielen pre rodinný rozpočet a rodinné vzťahy, ale aj zdravie ako také.

V bezplatných dlhových poradniach pomáhajú ľuďom dostať sa z dlhov poradcovia z radov psychológov, právnikov a ekonómov. Bezplatné dlhové poradne tak v sebe spájajú integrované trojzložkové poradenstvo, teda právnu, ekonomickú a psychologickú pomoc. Spojením týchto troch oblastí poradenstva pokrývajú poradcovia všetky aspekty problémov dlžníkov, čo je kľúčovým predpokladom efektívnosti a kvality poskytovaných služieb. „Práve psychologické poradenstvo v súvislosti so zvládaním ťažkej finančnej situácie absentuje v dlhovom poradenstve, ktoré poskytuje tretí sektor,” uviedlo v tlačovej správe ministerstvo práce a sociálnych vecí.

Počas roka otvoria 46 poradní

V rámci pilotného národného projektu Bezplatného dlhového poradenstva sa na Slovensku v tomto roku otvorí 46 bezplatných dlhových poradní, ktoré sa budú nachádzať v mieste pôsobnosti úradov práce, sociálnych vecí a rodiny alebo ich pobočiek.

Bezplatná dlhová poradňa je od novembra 2020 v Bratislave a od februára 2021 v Prešove, ďalšie sú v Banskej Bystrici a v Lučenci a najnovšie k nim pribudli Nitra, Poprad, Trenčín a Trnava. V najbližšom čase sa majú otvoriť bezplatné dlhové poradne v Michalovciach, Vranove nad Topľou, Košiciach a vo Zvolene.

Viac k témam: Dlhy, Poradňa
Zdroj: Webnoviny.sk – Slováci môžu využívať bezplatné dlhové poradne, pomôžu im dostať sa z dlhov © SITA Všetky práva vyhradené.