Samosprávy tlačia na poslancov, zásadne odmietajú vyššiu nezdaniteľnú časť základu dane

0
416

12.9.2019 (Webnoviny.sk) – Samosprávy pokračujú vo svojom tlaku na poslancov Národnej rady SR pre návrh koaličného Mosta-Híd na zvýšenie nezdaniteľnej časti základu dane.

Jeho schválenie by na jednej strane zvýšilo čisté príjmy pracujúcich a živnostníkov, na druhej strane by rozpočty obcí, miest a žúp prišli celkovo o zhruba 150 miliónov eur ročne.

Predstavitelia samospráv preto opakujú, že týmto zákonom sa životná úroveň obyvateľov nezvýši, ale naopak, zhorší sa ich prístup k samosprávnym službám, zhorší sa starostlivosť o cesty, úroveň verejnej dopravy či sociálnych služieb.

Výsledok práce poslancov

Ide o argumenty, ktoré predstavitelia samospráv opakujú v tejto súvislosti dlhodobo. Zákonodarcov však kritizujú aj za to, že žiaden poslanec s nimi tento návrh nekonzultoval.

Primátor Trenčína Richard Rybníček vo štvrtok vo svojom emotívnom prejave v rámci tlačovej besedy predstaviteľov združenia samosprávnych krajov SK8 a Únie miest pred Národnou radou SR hovoril, že svojim obyvateľom budú musieť pripomínať, kto môže za zhoršenie služieb v ich meste. „Občanom budeme rozprávať, že to je výsledkom práce poslancov Národnej rady SR,“ povedal.

Predstavitelia samospráv sa však zhodujú aj v tom, že súčasný systém fiškálnej decentralizácie je už prežitý a chcú sa preto baviť aj o prípadnej veľkej reforme fungovania samospráv, vrátane ich financovania a kompetencií. Svoje koncepcie chcú predstaviť tak predstavitelia samosprávnych krajov, ako aj Únie miest.

Hlboko zasahujú do financovania

Podľa nich totiž už nie je možné pokračovať systémom, že poslanci parlamentu krátko pred koncom roka schvaľujú návrhy, ktoré hlboko zasahujú do financovania či kompetencií samospráv.

Návrh novely zákona o dani z príjmov, ktorým sa má zvýšiť nezdaniteľná časť základu dane, je na programe aktuálnej parlamentnej schôdze v druhom čítaní. Znamená to, že poslanci ho môžu definitívne odsúhlasiť už v nasledujúcich dňoch.

Most-Híd sa už po predchádzajúcich protestoch samospráv vyjadril, že návrh stiahnuť nehodlá, podľa neho je pripravený tak, aby samosprávy nemali v porovnaní s minulosťou nižšie príjmy. Predstavitelia Mosta-Híd však tvrdia, že sú pripravení sa baviť o zmene vo financovaní miest, obcí a vyšších územných celkov.

Viac k témam: dane
Zdroj: Webnoviny.sk – Samosprávy tlačia na poslancov, zásadne odmietajú vyššiu nezdaniteľnú časť základu dane © SITA Všetky práva vyhradené.