Rodičovský príspevok sa razantne zvýši, niektorí rodičia si prilepšia aj o 150 eur

0
369

18.9.2019 (Webnoviny.sk) – Suma rodičovského príspevku od začiatku budúceho roka razantne stúpne. Pre rodičov, ktorí pred nástupom na rodičovskú dovolenku pracovali, pôjde o nárast zo súčasných 220,70 eura na 370 eur.

Rozhodujúci faktor

Pre rodičov, ktorí pred narodením dieťaťa nepracovali a nedostávali preto materskú dávku zo Sociálnej poisťovne, sa rodičovský príspevok zvýši o 50 eur na 270 eur. Vyplýva to z novely zákona o rodičovskom príspevku, ktorú schválil parlament.

Rodičovský príspevok by sa mal zvýšiť o 150 eur približne polovici zo 140 tisíc poberateľov tejto dávky. Ide o rodičov, ktorí pred narodením dieťaťa pracovali a z tohto dôvodu splnili podmienky nároku na materskú dávku zo Sociálnej poisťovne.

Druhú polovicu poberateľov rodičovského príspevku tvoria rodičia, ktorí pred narodením dieťaťa nepracovali a materskú dávku zo Sociálnej poisťovne nedostávali. Tejto skupine rodičov rodičovský príspevok stúpne o 50 eur mesačne. Zvýšenie týchto rodinných dávok by si malo zo štátneho rozpočtu v budúcom roku vyžiadať 145 miliónov eur.

Opozícia navrhovala vyššiu sumu

Opozícii neprešli viaceré pozmeňujúce návrhy. Poslanec za OĽaNO Eduard Heger neúspešne navrhoval rozšíriť skupinu ľudí, ktorí budú mať nárok na 370-eurový rodičovský príspevok. Príspevok v takejto výške by podľa jeho návrhu dostali všetci rodičia alebo partneri, ktorí spolu žijú, pričom by stačilo, aby aspoň jeden z nich splnil podmienky nároku na materskú dávku.

Vyšší rodičovský príspevok by tak mohli dostávať aj matky, ktoré porodili dieťa počas štúdia na vysokej škole. Nezaradený poslanec Jozef Mihál neuspel s návrhom, aby vyšší rodičovský príspevok patril aj rodičovi, ktorý stratil zamestnanie počas starostlivosti o staršie dieťa a pri mladšom dieťati z toho dôvodu materskú dávku nedostával.

Poslankyni za SaS Natálii Blahovej sa nepodarilo presadiť, aby všetci rodičia dostávali jednu výšku rodičovského príspevku v sume 320 eur. Poslankyňa za hnutie Sme rodina Petra Krištúfková nenašla u väčšiny poslancov pochopenie pre svoj návrh, aby vyšší rodičovský príspevok dostávali aj matky, ktoré v dennej forme študujú na vysokej škole.

Mihál zaviedol jednotnú sumu

Vyššiu sumu rodičovského príspevku pre nepracujúcich rodičov detí do dvoch rokov veku, ktorí pred rodičovskou dovolenkou pracovali, prvýkrát zaviedla od začiatku roka 2010 vtedajšia ministerka práce a sociálnych vecí Viera Tomanová. Jej nástupca Jozef Mihál však od začiatku roka 2011 dve úrovne rodičovského príspevku zrušil.

Namiesto 256-eurového rodičovského príspevku pre nepracujúcich rodičov detí do dvoch rokov veku a 164,22-eurového príspevku pre ostatných rodičov zaviedol jednotnú sumu príspevku vo výške 190,1 eura s tým, že umožnil poberateľom rodičovského príspevku pracovať.

Rodičovský príspevok sa od 1. januára tohto roka zvýšil o 6 eur na 220,70 eura mesačne. Rodičia môžu rodičovský príspevok dostávať do troch rokov veku dieťaťa, pri dlhodobo nepriaznivom zdravotnom stave dieťaťa do jeho šiestich rokov.

Viac k témam: Národná rada SR, rodičovský príspevok
Zdroj: Webnoviny.sk – Rodičovský príspevok sa razantne zvýši, niektorí rodičia si prilepšia aj o 150 eur © SITA Všetky práva vyhradené.