Remišová: Čerpanie financií z prostriedkov Európskej únie sa zjednoduší

0
180

14.10.2021 (Webnoviny.sk) – Zjednodušenie a zefektívnenie procesu čerpania finančných prostriedkov z Európskej únie (EÚ) je opäť o niečo bližšie. Po stretnutí s predstaviteľmi Združenia miest a obcí Slovenska, Združenia samosprávnych krajov SK8 a Únie miest Slovenska to povedala ministerka Veronika Remišová (Za ľudí). V tlačovej správe o tom informoval komunikačný odbor Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR (MIRRI SR).

Rozvoj jednotlivých samospráv

Ministerstvo podľa Remišovej vytvára nebyrokratický, transparentný a zrozumiteľný systém pre investície v programovom období 2021 až 2027.

„Sme si vedomí, že podpora z fondov EÚ v územiach je nevyhnutná pre ich rozvoj. Zároveň vnímame aj celonárodné výzvy, akými sú napríklad zníženie emisií, zlepšenie dopravnej infraštruktúry, podpora vedy, výskumu, inovácií a ďalších. Návrhy Partnerskej dohody a Operačného programu Slovensko považujem za zdravo vyvážené,“ povedala ministerka.

Dodala, že všetky prostriedky, teda nielen tie, o ktorých sa bude rozhodovať v území, ale aj tie, o ktorých rozhodnú orgány štátnej správy, prispejú k rozvoju v jednotlivých samosprávach.

Slovensko zaostáva

Ministerka konštatuje, že Slovensko zaostáva za vyspelými krajinami EÚ najmä v oblasti dopravnej a miestnej infraštruktúry. Podporiť je podľa nej potrebné dobudovanie kanalizácií či vodovodov na slovenskom vidieku.

Remišová poukazuje aj na envirozáťaže a cesty v katastrofálnom stave, ktoré brzdia rozvoj v iných oblastiach. „Som však presvedčená, že zabezpečením týchto základných potrieb a vyrovnaním investičného dlhu z minulosti urobí Slovensko výrazný krok medzi najvyspelejšie krajiny EÚ,“ povedala.

Slovensko bude môcť vďaka svojmu členstvu v EÚ na svoj rozvoj a zvyšovanie životnej úrovne použiť v programovom období 2021 – 2027 približne 12,8 miliardy eur. Podpora bude financovaná z Európskeho fondu regionálneho rozvoja, Európskeho sociálneho fondu a Kohézneho fondu.

Najväčší objem zdrojov (približne 34 percent) Slovensko vyčlení na aktivity v oblasti energetickej efektívnosti, využívanie obnoviteľných zdrojov energie, obnovu verejných budov, životného prostredia, kam patrí adaptácia na zmenu klímy, vodozádržné opatrenia, vodovody a kanalizácia, rozvoj verejnej dopravy, cyklotrasy či intermodálne dopravné terminály.

Viac k témam: Eurofondy
Zdroj: Webnoviny.sk – Remišová: Čerpanie financií z prostriedkov Európskej únie sa zjednoduší © SITA Všetky práva vyhradené.