Rast viacerých veľkých ekonomík sa pravdepodobne spomalí, vyplýva to z indikátorov OECD

0
156

20.1.2022 (Webnoviny.sk) – Silné ekonomické oživenie z krízy vyvolanej pandémiou ochorenia COVID-19 sa v niekoľkých hlavných ekonomikách pravdepodobne onedlho zmierni. Vyplýva to zo zložených vedúcich indikátorov (CLI), ktoré zostavuje Organizácia pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj (OECD) a naznačujú vývoj ekonomickej aktivity v najbližších šiestich až deviatich mesiacoch.

V rámci veľkých ekonomík združených v OECD je spomalenie ekonomického zotavovania najviac viditeľné v Kanade, Nemecku, Taliansku a Veľkej Británii. Zložený vedúci indikátor eurozóny ako celku naznačuje stabilný hospodársky rast.

Americký CLI tiež signalizuje stabilný ekonomický rast, hoci úroveň indikátora je nižšia v porovnaní s dlhodobým trendom. Francúzsky CLI naznačuje stabilný rast zhruba na úrovni dlhodobého trendu.

OECD však uviedla, že pretrvávajúca neistota spôsobená pokračujúcou pandémiou ochorenia COVID-19 a predovšetkým novým variantom koronavírusu omikron by mohla viesť k väčšej fluktuácii zložených vedúcich indikátorov.

Viac k témam: Ekonomické dopady koronavírusu, Koronakríza, omikron, Pandémia
Zdroj: Webnoviny.sk – Rast viacerých veľkých ekonomík sa pravdepodobne spomalí, vyplýva to z indikátorov OECD © SITA Všetky práva vyhradené.