Protimonopolný úrad podozrieva firmu so službami verejného obstarávania z kartelovej dohody

0
364

5.12.2019 (Webnoviny.sk) – Protimonopolný úrad SR (PMÚ), odbor kartelov uskutočnil 3. decembra neohlásenú inšpekciu v priestoroch nemenovanej spoločnosti poskytujúcej služby pri verejnom obstarávaní.

“Úrad vykonal inšpekciu na základe dôvodného podozrenia o možnej účasti podnikateľa pôsobiaceho v sektore poskytovania služieb v oblasti verejného obstarávania na príprave dohody obmedzujúcej hospodársku súťaž, uzatvorení takejto dohody alebo napomáhaní jej realizácii,” informovala vo štvrtok hovorkyňa PMÚ Adriana Oľšavská.

Uvedené protisúťažné konanie sa podľa úradu týka účasti a predkladania ponúk vo vybraných verejných obstarávaniach na dodanie stavebných prác na modernizáciu osvetlenia v obciach, čiastočne financovaných z prostriedkov Európskeho fondu regionálneho rozvoja v rámci bývalého Operačného programu Konkurencieschopnosť a hospodársky rast v programovom období 2007 – 2013.

“Keďže by mohlo ísť o horizontálnu dohodu medzi priamymi konkurentmi, ktorá patrí medzi najzávažnejšie porušenia súťažných pravidiel a považuje sa za ťažký kartel, v prípade preukázania takejto dohody hrozí podnikateľom pokuta až do výšky 10 % z obratu za predchádzajúce uzavreté účtovné obdobie,” uviedla Oľšavská.

Skutočnosť, že úrad uskutočnil inšpekciu, neznamená, že dotknuté subjekty porušili súťažné pravidlá, ani neprejudikuje závery prešetrovania. V tejto fáze úrad neposkytuje bližšie informácie o prešetrovaní.

Viac k témam: kartelová dohoda
Zdroj: Webnoviny.sk – Protimonopolný úrad podozrieva firmu so službami verejného obstarávania z kartelovej dohody © SITA Všetky práva vyhradené.