Pre chemické firmy na Slovensku sa začína nepriaznivé obdobie, tržby ovplyvnilo aj spomalenie ekonomiky

0
423

12.9.2019 (Webnoviny.sk) – Chemický a farmaceutický priemysel zaznamenal na Slovensku za prvý polrok tohto roka medziročný pokles tržieb o 2,5 %. Celkovo pritom tržby za uvedené obdobie dosiahli 4,986 mld. eur.

“Pokles slovenskej chémie ako celku za prvý polrok 2019, keď ešte prvý štvrťrok bol plusový o 2 %, signalizuje pravdepodobne začiatok dlhodobého nepriaznivého trendu. Chémia citlivo reaguje na externé vplyvy i zhoršenie domáceho podnikateľského prostredia. Vývoj ovplyvňuje spomalenie nemeckej ekonomiky, americké clá, volatilné ceny ropy, nejasnosti okolo brexitu a nepriaznivé vyhliadky automobilového priemyslu na najbližšie obdobie,“ zhodnotil situáciu prezident Zväzu chemického a farmaceutického priemyslu SR Roman Karlubík.

Dôsledky rastu minimálnej mzdy

Odvetvie sa podľa neho taktiež vyrovnáva s nepriaznivými dôsledkami neprimeraného rastu minimálnej mzdy, či enormného zvýšenia príplatkov za prácu v noci, cez víkendy a sviatky.

„Politicky motivované populistické preteky okolo rastu minimálnej mzdy a ďalších nákladov pokračujú naďalej a ohrozujú vývoj slovenskej chémie i celej ekonomiky,” skonštatoval Karlubík.

Varovný je však podľa zväzu predovšetkým neudržateľný a produktivitou práce nepodložený rast mzdových nákladov. Podľa chemikov totiž len za druhý štvrťrok tohto roka poklesla produktivita práce v porovnaní s prvým štvrťrokom o 2,6 %, ale medzištvrťročný nárast miezd bol na úrovni 8,9 %.

Znížila sa aj zamestnanosť

Štatistický úrad SR v prvom polroku tohto roka evidoval v chemickom a farmaceutickom priemysle celkovo 297 podnikov s 20 a viac zamestnancami. Celkovo v odvetví pracovalo takmer 45 tis. pracovníkov. Zamestnanosť sa však medziročne znížila o 4,5 %.

Priemerná mesačná mzda pracovníkov v chemickom a farmaceutickom odvetví bola v prvom polroku tohto roka 1 743 eur, pričom dlhodobo najlepšie zarábajú zamestnanci v odvetví výroby rafinovaných ropných produktov.

Zväz chemického a farmaceutického priemyslu Slovenskej republiky vznikol ako dobrovoľné združenie podnikateľských subjektov v odvetví slovenskej chémie a farmácie v roku 1991. V súčasnosti reprezentuje 60 členských subjektov, v ktorých pracuje viac ako 16 000 pracovníkov.

Viac k témam: Brexit, clá USA, minimálna mzda
Zdroj: Webnoviny.sk – Pre chemické firmy na Slovensku sa začína nepriaznivé obdobie, tržby ovplyvnilo aj spomalenie ekonomiky © SITA Všetky práva vyhradené.