Potraviny stoja Slovákov až pätinu výdavkov, poriadny obed si nemôže dovoliť vyše 12 percent domácností

0
326

17.10.2020 (Webnoviny.sk) – Bežná slovenská domácnosť minie mesačne na nákup potravín približne pätinu zo svojich výdavkov. Za európskym priemerom Slovensko zaostáva, nakoľko náklady na potraviny a nealkoholické nápoje tvoria z celkových nákladov domácností Európskej únie v priemere 12 percent.

“Čím viac nám každý mesiac ukroja potraviny z našich rodinných rozpočtov, tým menej finančných prostriedkov nám zostáva na iné tovary a služby,” informovala vo svojej analýze, ktorá vychádzala z údajov Štatistického úradu SR, Eurostatu a prepočtov Wood & Company analytička Eva Sadovská.

Ceny porovnateľné s vlaňajškom

Počas prvého polroka 2020 boli na Slovensku ceny potravín a nealkoholických nápojov medziročne vyššie o 4,0 percentá. V júli však tempo ich medziročného zdražovania spomalilo k 2 percentám, v auguste dokonca na 1 percento.

Podľa najaktuálnejších údajov Štatistického úradu SR si Slováci v septembri 2020 za potraviny a nealkoholické nápoje priplatili iba o 0,1 percenta viac ako vlani, čo znamená, že cenovky na potravinách boli porovnateľné ako pred rokom.

Najdrahšie potraviny spomedzi V4

V roku 2019 boli ceny potravín a nealkoholických nápojov na Slovensku deviate najnižšie v rámci EÚ. Na druhej strane, u všetkých našich susedov z V4 (v Maďarsku, Českej republike či Poľsku) nakúpia Slováci potraviny v priemere lacnejšie ako na Slovensku.

“Na Slovensku síce nehladujeme, ale poriadny obed každý druhý deň nie je samozrejmosťou pre vyše 12 percent slovenských domácností. Tento problém sa najviac týka starších ľudí žijúcich osamotene alebo domácností jedného dospelého s maloletým dieťaťom. Aj v tomto prípade za priemerom EÚ zaostávame, nakoľko v únii si mäsový obed alebo jeho vegetariánsku alternatívu nemôže dovoliť 7 percent domácností,” doplnila Eva Sadovská.

Viac k témam: ceny potravín, potraviny, prieskum
Zdroj: Webnoviny.sk – Potraviny stoja Slovákov až pätinu výdavkov, poriadny obed si nemôže dovoliť vyše 12 percent domácností © SITA Všetky práva vyhradené.