Poslanci majú na stole zákon roka, posúdia aj zmeny za stovky miliónov eur

0
378

29.11.2019 (Webnoviny.sk) – V pléne Národnej rady SR začína v piatok rozprava o návrhu štátneho rozpočtu na budúci rok. Poslanci budú musieť posúdiť aj navrhované zmeny v návrhu rozpočtu za stovky miliónov eur. Tie reagujú na opatrenia schválené v parlamente po predložení rozpočtu do Národnej rady SR tak, aby zabezpečili dodržanie stanoveného cieľa a teda deficitu verejných financií na úrovni 0,49 percenta hrubého domáceho produktu (HDP).

Pozmeňujúci návrh

Okrem toho zohľadňujú aj rozhodnutie nepokračovať v rokovaní o návrhu na zvýšenie spotrebných daní na tabakové výrobky. Pozmeňujúce návrhy odporučil schváliť plénu gestorský finančný výbor na návrh jeho predsedu Róberta Puciho (Smer-SD).

Z finančného výboru ide návrh rozpočtu s pozmeňujúcim návrhom, ktorý má znížiť príjmy štátneho rozpočtu z dôvodu vypustenia odvodu zo zisku štátneho podniku Lesy SR v sume 5 mil. eur, zároveň sa zvyšujú výdavky kapitoly Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR vplyvom úpravy minimálnych dôchodkov o 80,5 mil. eur.

Pozmeňujúci návrh taktiež predpokladá výpadok príjmov v objeme 101,8 mil. eur zo spomínaného vypustenia návrhu na zvýšenie spotrebnej dane z tabakových výrobkov.

Pozmeňujúce návrhy k rozpočtu, ktoré odporučil finančný výbor schváliť, počítajú aj s negatívnym vplyvom novely zákona o dani z príjmov v sume 32,3 mil. eur. Ide o návrh na podporu rozvoja podnikového nájomného bývania.

Dvojnásobný bankový odvod

Do rozpočtu sa pozmeňujúcim návrhom zapracúva tiež zdvojnásobenie bankového odvodu, čo znamená pozitívny vplyv vo výške 114,1 mil. eur.

V záujme dodržania spomínaného polpercentného cieleného deficitu však pozmeňujúci návrh predpokladá aj zníženie výdavkov v kapitole Všeobecná pokladničná správa (VPS) o 105,5 mil. eur.

Už pôvodný návrh rozpočtu schválený vládou a predložený parlamentu pritom zohľadňoval vtedy známe a schválené legislatívne opatrenia za vyše 350 mil. eur, vrátane takmer 140-miliónového dopadu zvýšenia nezdaniteľnej časti základu dane či zhruba 80 mil. eur, o ktoré sa znížia príjmy vplyvom zníženej sadzby DPH na ďalšie potraviny.

Minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD) pritom niekoľkokrát zopakoval, že jeho prioritou je nenavyšovať už plánovaný deficit verejných financií. Aktuálny návrh na úrovni 0,49 percenta HDP je totiž hraničným na splnenie európskych pravidiel a Európska komisia už vyjadrila obavu, že sa Slovensku nepodarí dodržať podmienky Paktu stability a rastu.

Viac k témam: HDP, Národná rada SR, štátny rozpočet
Zdroj: Webnoviny.sk – Poslanci majú na stole zákon roka, posúdia aj zmeny za stovky miliónov eur © SITA Všetky práva vyhradené.