Pokuty za pracovné úrazy s ťažkou ujmou budú nižšie, prezidentka Čaputová podpísala novelu zákona

0
203

16.2.2021 (Webnoviny.sk) – Minimálna pokuta pre firmy za pracovné úrazy, ktorými bola spôsobená ťažká ujma na zdraví, sa od začiatku apríla tohto roka zníži zo súčasných 33-tisíc eur na 20-tisíc eur. Vyplýva to z novely zákona o inšpekcii práce, ktorú podpísala prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Aktuálna výška spodnej hranice pokuty je podľa ministerstva práce a sociálnych vecí neprimeraná, keďže rovnaká suma sa uplatňuje aj pri smrti následkom pracovného úrazu. Na druhej strane priznáva, že zníženie pokuty bude mať pozitívny vplyv na zamestnávateľov, ktorým budú inšpektori práce ukladať nižšie pokuty.

Sedem ťažkých úrazov ročne

„Rovnaká dolná hranica sadzby pokuty 33-tisíc eur za pracovné úrazy s dvoma rôzne závažnými následkami, teda smrťou a ťažkou ujmou na zdraví, ktorá je upravená v zákone o inšpekcii práce, sa javí ako neprimeraná,” odôvodňuje ministerstvo práce.

Národný inšpektorát práce eviduje od začiatku roka 2016 do konca prvého polroka minulého roka 32 právoplatne uložených pokút za pracovné úrazy s ťažkou ujmou na zdraví, čo v priemere predstavuje približne sedem pracovných úrazov s ťažkou ujmou na zdraví ročne.

Upravujú sa aj kompetencie inšpektorov

Novela zákona má tiež zefektívniť organizáciu a riadenie sústavy inšpekcie práce. Národný inšpektorát práce dostane právomoc určovať vnútornú organizačnú štruktúru inšpektorátov práce. Upravujú sa aj kompetencie samotných inšpektorov, aby sa zefektívnila ich činnosť.

„Zámerom je znížiť pracovnú záťaž inšpektorov práce tam, kde sa javí plnenie úloh a povinností z objektívnych dôvodov ako neefektívne a na druhej strane uľahčiť výkon inšpekcie práce,” dodáva Ministerstvo práce, sociálny vecí a rodiny SR.

Viac k témam: inšpekcia práce, Národný inšpektorát práce, novela zákona
Zdroj: Webnoviny.sk – Pokuty za pracovné úrazy s ťažkou ujmou budú nižšie, prezidentka Čaputová podpísala novelu zákona © SITA Všetky práva vyhradené.