Podnikateľská dôvera v Nemecku sa zlepšila, ale výhľad firiem nie je optimistický

0
402

24.9.2019 (Webnoviny.sk) – Podnikateľská dôvera v Nemecku sa mierne zlepšila. Index dôvery, ktorý zostavuje inštitút Ifo, v septembri posilnil na 94,6 bodu z augustovej úrovne 94,3 bodu. Hoci manažéri firiem hodnotili s väčším optimizmom súčasné podmienky, výhľad do nasledujúcich mesiacov sa zhoršil.

Zhoršenie situácie

Spracovateľské odvetvie hlásilo zhoršenie aktuálnej situácie, pričom výhľad do najbližších mesiacov zostal pesimistický. Vzhľadom na vývoj objednávok a produkčné plány firiem je zlepšenie v krátkodobom horizonte nepravdepodobné, uviedol mníchovský inštitút.

Sektor služieb po oslabení z minulého mesiaca naopak evidoval výrazné zlepšenie súčasných podmienok a optimizmus pri výhľade do budúcnosti opäť vzrástol.

Klesajúci trend v obchode

V segmente obchodu taktiež zaznamenali pokles, pričom odvetvie predpokladá klesajúci trend aj v ďalších mesiacoch. V stavebníctve sú očakávania optimistickejšie.

Spoločnosti podnikajúce v tomto odvetví hodnotia súčasné podmienky naďalej ako vynikajúce, aj keď v porovnaní s augustom optimizmus mierne ustúpil.

Viac k témam: ekonomická kríza, nemecká ekonomika
Zdroj: Webnoviny.sk – Podnikateľská dôvera v Nemecku sa zlepšila, ale výhľad firiem nie je optimistický © SITA Všetky práva vyhradené.