Platy Slovákov stúpli a v priemere zarobia mesačne 1068 eur, medzi krajmi vedie Bratislavský

0
330

5.12.2019 (Webnoviny.sk) – Priemerná nominálna mesačná mzda zamestnanca na Slovensku v treťom štvrťroku tohto roka medziročne stúpla o 7,7 % na 1 068 eur. V porovnaní s druhým kvartálom tak priemerná mzda spomalila svoj rast, keďže za apríl až jún hrubé mzdy išli medziročne nahor o 9,7 %.

Ako ďalej informoval Štatistický úrad SR, po zohľadnení miery inflácie rast reálnej mzdy dosiahol 4,7 %. Sezónne očistená priemerná mzda oproti druhému štvrťroku tohto roka vzrástla o 0,9 %.

Najnižšia v ubytovacích službách

Najvyššia úroveň priemernej mesačnej mzdy bola v odvetví informácie a komunikácia (1 840 eur), finančné a poisťovacie činnosti (1 768 eur) a dodávka elektriny, plynu a pary (1 749 eur). V jedenástich odvetviach bola mzda nižšia ako v priemere za hospodárstvo SR.

Najnižšiu priemernú nominálnu mzdu mali zamestnanci v ubytovacích a stravovacích službách (689 eur), ostatných činnostiach (740 eur) a v stavebníctve (749 eur).

Oproti rovnakému obdobiu minulého roka priemerná nominálna mzda vzrástla vo väčšine odvetví, relatívne najrýchlejšie vo verejnej správe a obrane (o 16,8 %), vzdelávaní (o 11,9 %), zdravotníctve a sociálnej pomoci (o 11,5 %) a v umení, zábave a rekreácii (o 10,9 %).

Nadpriemer v Bratislavskom kraji

Vyššia ako v priemere za celé slovenské hospodárstvo bola priemerná nominálna mesačná mzda iba v Bratislavskom kraji, a to 1 311 eur. V ostatných krajoch sa pohybovala od 829 eur v Prešovskom kraji do 1 017 eur v Trnavskom kraji.

Vo všetkých krajoch bola priemerná mzda vyššia ako v treťom štvrťroku vlaňajška s najvyšším relatívnym prírastkom o 9,9 % v Nitrianskom kraji.

V prvom až treťom štvrťroku tohto roka dosiahla priemerná nominálna mesačná mzda zamestnanca v hospodárstve hodnotu 1 064 eur. Medziročne sa zvýšila o 8,1 %, reálna mzda vzrástla o 5,4 %. Rast nominálnej aj reálnej mzdy bol o 1,7 percentuálneho bodu rýchlejší ako v rovnakom období minulého roka.

Viac k témam: priemerná mesačná mzda na Slovensku
Zdroj: Webnoviny.sk – Platy Slovákov stúpli a v priemere zarobia mesačne 1068 eur, medzi krajmi vedie Bratislavský © SITA Všetky práva vyhradené.