Parlament prerokuje v zrýchlenom režime predĺženie poskytovania pomoci cestovnému ruchu o jeden rok

0
145

3.12.2021 (Webnoviny.sk) – O novele zákona o podpore cestovného ruchu, ktorá umožní predĺžiť obdobie na poskytovanie pomoci až do konca budúceho roka, bude parlament rokovať v zrýchlenom režime. Poslanci v piatok odsúhlasili návrh vlády na skrátené legislatívne konanie o tejto novele.

Viac o téme: Ekonomické dopady koronavírusu

Subjekty podnikajúce v cestovnom ruchu po jej schválení budú môcť využívať štátnu pomoc v súvislosti s následkami pandémie koronavírusu o jeden rok dlhšie.

Hrozí pretrvávanie výpadkov príjmov

Dôvodom tohto opatrenia je pretrvávajúca pandémia spôsobená ochorením COVID-19 a jej negatívny vplyv na ekonomickú činnosť podnikateľov v cestovnom ruchu.

Prevádzky v tomto odvetví podľa návrhu vlády môžu mať aj v nasledujúcom období vážne problémy s výpadkom príjmov a následne aj s nedostatkom likvidity, pričom ohrozená môže byť ich samotná existencia.

Právny základ

Návrh novely predstavuje právny základ, ktorý umožní ministerstvu dopravy a výstavby poskytnúť finančný príspevok na pokrytie časti nekrytých fixných nákladov aj v roku 2022.

Poskytnutie príspevku v budúcom roku bude po splnení podmienok možné na základe platnej a účinnej schémy minimálnej pomoci na podporu podnikov v odvetví cestovného ruchu v súvislosti s vypuknutím ochorenia COVID-19 a na základe schválenej zmeny platnej a účinnej schémy štátnej pomoci na podporu podnikov v odvetví cestovného ruchu v súvislosti s vypuknutím ochorenia COVID-19.

Viac k témam: Cestovný ruch, COVID-19, Ekonomické dopady koronavírusu
Zdroj: Webnoviny.sk – Parlament prerokuje v zrýchlenom režime predĺženie poskytovania pomoci cestovnému ruchu o jeden rok © SITA Všetky práva vyhradené.