Odmeňovanie zaočkovaných je podľa šéfa NBS Kažimíra zaujímavý nápad, vláda by mala pre nich nastaviť viac výhod

0
210

22.6.2021 (Webnoviny.sk) – Uvažovanie vlády odmeňovať zaočkovaných, či už finančným príspevkom alebo lotériou, vníma Národná banka Slovenska (NBS) ako zaujímavé. Podľa guvernéra centrálnej banky Petra Kažimíra má význam byť inovatívny a prísť s rôznymi nápadmi.

Zaočkovaní cítia málo výhod

Ale mala by to byť aj kombinácia pozitívnych a negatívnych motivácií. Pretože zaočkovaní možno v súčasnosti cítia málo výhod oproti tým, ktorí sú nezaočkovaní.

Viac o téme: Koronavírus COVID-19 vakcína

„Mal som možnosť hovoriť s ministrom financií Igorom Matovičom, ktorý avizoval napríklad lotériu. To sú všetko zaujímavé veci, ktoré by mohli pomknúť ľudí k tomu, aby boli odvážnejší a dynamickejší,“ povedal Kažimír.

Cena očkovania je veľmi vysoká

Aj viceguvernér NBS Ľudovít Ódor si myslí, že je dôležité nastaviť pozitívne a negatívne motivácie. Je podľa neho potrebné urobiť väčšie rozdiely medzi očkovanými a neočkovanými v rámci protipandemických opatrení. Taktiež treba podľa Ódora priniesť bližšie očkovanie k ľuďom, či už k obvodným lekárom, alebo na iné miesta.

Pesimistický scenár Národnej banky Slovenska hovorí o zaočkovanosti na úrovni 45 %, základný na 60 %. Cena očkovania je podľa Ódora v pozitívnom slova zmysle veľmi vysoká. „Ak by sme vedeli zaočkovať všetky zraniteľné skupiny, tak vidíme, že v hospodárskom raste sú tam naozaj veľmi pekné sumy,“ dodal Ódor.

Viac k témam: COVID-19, finančná odmena, Koronavírus, lotéria, Očkovanie proti koronavírusu na Slovensku
Zdroj: Webnoviny.sk – Odmeňovanie zaočkovaných je podľa šéfa NBS Kažimíra zaujímavý nápad, vláda by mala pre nich nastaviť viac výhod © SITA Všetky práva vyhradené.