Odbory v Jaguar Land Rover začali kolektívne vyjednávanie, žiadajú zvýšenie platov o 15 percent

0
479

5.9.2019 (Webnoviny.sk) – Moderné odbory Jaguar Land Rover Slovensko, väčšinová odborová organizácia v podniku, začala vo štvrtok kolektívne vyjednávanie.

Ako ďalej informovali odbory, ich primárnym cieľom je transformovanie mzdového systému do tried a dosiahnutie navýšenia mzdy o 15 % vrátane zmeny pravidiel výrobného bonusu.

Navýšenie sa má pritom týkať väčšiny zamestnancov. V kolektívnom vyjednávaní chcú odborári zabojovať aj o mzdové zvýhodnenia nad rámec zákona, za prácu nadčas, za prácu v rizikách a prácu cez víkendy a sviatky.

Chcú viesť dialóg

Odbory chcú podľa vlastných slov napriek zložitej situácii viesť s vedením spoločnosti konštruktívny dialóg o jednotlivých bodoch návrhu. Zároveň však upozorňujú, že v prípade potreby nebudú váhať podniknúť ďalšie nevyhnutné kroky k presadeniu svojich požiadaviek.

Zamestnanci v Jaguar Land Rover Slovensko majú právo na vyšší životný komfort. Bohužiaľ, v porovnaní s ostatnými automobilovými fabrikami na Slovensku, je momentálne mzda operátora najnižšia. To chceme a musíme zmeniť,“ uviedol predseda odborov Peter Mrázik.

Zástupcovia zamestnancov si uvedomujú, že automobilový priemysel stojí pred veľkými výzvami. Vedenie si ale podľa nich zase musí uvedomiť, že ak neuspokoja ich požiadavky, v závode nikdy nenastane efektívna 100-percentná výroba automobilov, v požadovanej kvalite a množstve.

Odišli stovky zamestnancov

Ako ďalej upozornil Mrázik, automobilka čelí vysokej fluktuácii zamestnancov. „K 31. augustu 2019 opustilo zamestnanecké rady 870 pracovníkov, pričom k dnešnému dňu je stav všetkých prijatých zamestnancov spolu 2 314 pracovníkov,” konštatoval.

Firma podľa neho minula od apríla 2018 do júla tohto roka iba na výplaty a školenia bývalých zamestnancov viac ako 4 mil. eur.

Odborári sa chcú v rámci kolektívneho vyjednávania zamerať aj na opatrenia týkajúce sa ochrany pred teplom a chladom, ktoré sú doposiaľ postavené iba na ústnej dohode. Ďalším bodom bude vyjednanie prestávok nad rámec zákona, či oznamovanie práce nadčas najneskôr štyri kalendárne dni vopred.

Viac k témam: odbory
Zdroj: Webnoviny.sk – Odbory v Jaguar Land Rover začali kolektívne vyjednávanie, žiadajú zvýšenie platov o 15 percent © SITA Všetky práva vyhradené.