Odborári U.S. Steel Košice požiadajú Pellegriniho o pomoc, ťažký priemysel nechcú vyháňať za hranice

0
461

5.9.2019 (Webnoviny.sk) – Stretnutie odborárov U. S. Steelu Košice (USSK) s predsedom vlády Petrom Pellegrinim, o ktoré už skôr odborári požiadali, by sa malo konať koncom budúceho týždňa. Pre agentúru SITA to potvrdil predseda Rady odborov OZ KOVO U. S. Steel Košice Juraj Varga.

Petícia za podporu oceliarskeho priemyslu

„Chceme na stretnutí premiéra požiadať o pomoc pri zmiernení zložitých podmienok v hutníckom priemysle, aby sme nevyháňali ťažký priemysel za hranice Európskej únie. Aby tu vznikli ochranné bariéry na dovoz lacnej ocele a rôznych komodít, ktoré sa dovážajú z krajín, kde nie sú také tvrdé environmentálne požiadavky ako máme my v EÚ,“ uviedol Varga.

Odborári spustili koncom júla aj petíciu za podporu európskeho oceliarskeho priemyslu a vytvorenie férového prostredia na podnikanie v Európe, kde žiadajú od Únie urýchlené kroky na vytvorenie bariér proti dovozu lacnej ocele do EÚ a štát o pomoc v oblasti ceny energií a CO2 kreditov. Na stretnutí chcú premiérovi Pellegrinimu odovzdať petičné hárky s približne 9 000 podpismi.

„Čo sa týka dodatku osem, čiže motivačného programu pre dobrovoľný odchod zamestnancov, ten bol ukončený 31. augusta a podľa mojich informácii sa do neho prihlásilo okolo 800 zamestnancov,“ uviedol Varga a dodal, že výhradné právo uvoľňovania zamestnancov má zamestnávateľ, takže výsledný počet zamestnancov, ktorí rozviažu pracovný pomer, budeme vedieť až neskôr.

Znížia počet zamestnancov

Vedenie U. S. Steel v piatok 19. júla oznámilo, že v období do konca roka 2021 zníži počet zamestnancov pracujúcich v U. S. Steel Košice a jej dcérskych spoločnostiach o 2 500 ľudí. Urobili tak v súvislosti so situáciou na trhu s oceľou v Európe, ktorá sa nezlepšuje.

V druhej polovici júna oznámila spoločnosť znižovanie výroby železa a ocele odstavením jednej z troch vysokých pecí a od 1. mája do 31. augusta sa v U. S. Steele pracovalo v štvordňovom pracovnom týždni. V košickom U. S. Steel pracuje takmer 12-tisíc zamestnancov. Podnik patrí do americkej korporácie U. S. Steel.

Viac k témam: OZ KOVO U.S.Steel Košice, premiér Slovenskej republiky
Zdroj: Webnoviny.sk – Odborári U.S. Steel Košice požiadajú Pellegriniho o pomoc, ťažký priemysel nechcú vyháňať za hranice © SITA Všetky práva vyhradené.