Obstarávanie IT diel komplikuje nastavenie legislatívy vo verejnom obstarávaní, tvrdí asociácia IT firiem

0
307

7.8.2020 (Webnoviny.sk) – Súčasné nastavenie slovenskej legislatívy v oblasti verejného obstarávania je problémom, ktorý procesy obstarávania IT diel komplikuje.

Informovala o tom v piatok IT Asociácia Slovenska (ITAS), ktorá ako najväčšia domáca profesijná organizácia IT firiem zaslala pripomienky k dokumentu Informatizácia 2.0 – revízia výdavkov z dielne Útvaru hodnoty za peniaze (ÚHP) na Ministerstve financií SR.

Rukojemník IT firiem

ITAS v stanovisku upozornila na viaceré nepresnosti a poukázala na niekoľko ďalších podnetov a aspektov zverejnených v tomto dokumente.

Ambíciou ITAS je zvýšiť presnosť a relevantnosť niektorých záverov, ktoré sa v dokumente ÚHP objavili. ITAS považuje za problém aj opakované tvrdenia, ktoré rezonujú najmä v politickej rovine.

“Často počúvame, že štát je rukojemníkom IT firiem, ktoré ho držia v šachu cez vendor lock-in. Metodika na to, aby sa štát z tejto situácie vymanil, existuje už viac ako jeden a pol roka,” upozornil Fitoš.

Štát metodiku nepoužil

Na metodike podľa neho spolupracovali predstavitelia štátu, záujmových združení aj IT firiem.

“Odvtedy sme však nezaregistrovali žiadne výrazné odhodlanie na strane štátu použiť túto metodiku a zmeniť neželaný stav,” dodal prezident ITAS.

Členovia ITAS zastrešujú viac ako 25-tisíc odborníkov a špecialistov na informačné technológie (IT) a informačno-komunikačné technológie (IKT).

Viac k témam: verejné obstarávanie
Zdroj: Webnoviny.sk – Obstarávanie IT diel komplikuje nastavenie legislatívy vo verejnom obstarávaní, tvrdí asociácia IT firiem © SITA Všetky práva vyhradené.