Obchodná komora a Klub 500 sú za návrat života na Slovensku do normálu, chcú sa stretnúť s Matovičom

0
307

3.11.2020 (Webnoviny.sk) – Zamestnávateľské a podnikateľské združenia vyzývajú vládu, aby umožnila návrat života na Slovensku do normálu.

“Nakoľko výsledky celoštátneho testovania priniesli pomerne priaznivé správy, nevidíme nateraz dôvod na to, aby ostali zatvorené školy, reštaurácie a hotely, či obmedzené ďalšie služby. Vláda by mala umožniť krajine normálne fungovať, samozrejme pri zachovaní všetkých bezpečnostných a preventívnych opatrení,” konštatujú v spoločnej tlačovej správe Klub 500 a Slovenská obchodná a priemyselná komora.

Združenia chcú rokovať s premiérom

Zároveň žiadajú premiéra, aby si sadol so zástupcami zamestnávateľov, samospráv a odborármi za rokovací stôl a vyhodnotili výsledky testovania z pohľadu firiem, zamestnancov, miest a obcí. Vláda by podľa nich mala prijímať akékoľvek opatrenia až po tejto diskusii. Zamestnávateľské a podnikateľské združenia veria, že im premiér vyjde v ústrety a bude s nimi chcieť diskutovať.

“V tomto období môže totiž pomôcť len otvorená komunikácia a konštruktívna debata. Predseda vlády a ani členovia vlády nemajú možnosť denno-denne sledovať situáciu vo výrobných závodoch, preto by nemali prijímať rozhodnutia bez tých, ktorých sa tieto opatrenia najviac dotýkajú,” tvrdí podnikateľský sektor.

Ekonomiku treba nechať “nadýchnuť”

Prísne reštrikcie, ktoré štát zaviedol v súvislosti so šírením pandémie COVID-19, treba podľa zamestnávateľských a podnikateľských združení prehodnotiť a ekonomiku nechať “nadýchnuť”. Ak chce vláda podchytiť rizikové regióny, tak by sa opatrenia mali zamerať výlučne na ohniská nákazy.

Výsledky testovania navyše podľa podnikateľov ukázali, že v podnikoch kritickej infraštruktúry sa počet pozitívne testovaných zamestnancov pohyboval na úrovni pár promile z celkového počtu.

Viac k témam: bezpečnostné opatrenia, COVID-19, Pandémia, zamestnávatelia
Zdroj: Webnoviny.sk – Obchodná komora a Klub 500 sú za návrat života na Slovensku do normálu, chcú sa stretnúť s Matovičom © SITA Všetky práva vyhradené.