Nezamestnanosť na Slovensku tretí mesiac po sebe klesla. Opatrenia, ktoré prijímame, fungujú, chváli vládu Krajniak

0
287

20.11.2020 (Webnoviny.sk) –
aktualizované 20. novembra 10:21

Miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku tretí mesiac po sebe klesla. V októbri tohto roka sa oproti septembru znížila o 0,08 percentuálneho bodu na 7,35 %. V septembri tohto roka pritom miera nezamestnanosti medzimesačne klesla o 0,17 percentuálneho bodu a v auguste o 0,05 percentuálneho bodu.

Úrady práce evidovali na konci minulého mesiaca 201 281 disponibilných uchádzačov o zamestnanie. V porovnaní so septembrom ide o pokles o 2 368 ľudí. Na piatkovej tlačovej besede o tom informoval minister práce a sociálnych vecí Milan Krajniak (Sme rodina).

Podľa neho sa ukazuje, že opatrenia voči koronakríze boli nastavené dobre. “Opatrenia, ktoré prijímame, fungujú,” povedal. Od augusta si podľa neho našlo na Slovensku prácu 53-tisíc nezamestnaných.

Krízové obdobie potrvá do jari budúceho roka

Podľa ministra práce a sociálnych vecí sa ukazuje, že opatrenia voči koronakríze boli od začiatku pandémie nastavené dobre. “Opatrenia, ktoré prijímame, fungujú,” povedal. Aj na nahlásených hromadných prepúšťaniach sa podľa ministra ukazuje, že trend je zatiaľ pozitívny.

Viac o téme: Koronavírus

Od augusta si podľa neho našlo na Slovensku prácu 53-tisíc nezamestnaných. Počíta s tým, že do konca tohto roka bude miera nezamestnanosti na Slovensku kolísať. “Musíme počítať s tým, že niektoré firmy budú musieť znížiť počet zamestnancov,” povedal.

Viac o téme: Ekonomické dopady koronavírus

Krajniak očakáva, že krízové obdobie potrvá do jari budúceho roka. “Verím, že v apríli sa ekonomika začne výrazne oživovať,” tvrdí minister práce.

Dodávateľské reťazce veľkých koncernov

Firmy na Slovensku, ktoré pôsobia v dodávateľských reťazcoch veľkých koncernov, sú podľa Krajniaka vnímané ako stabilné a na rozdiel od iných štátov v Európskej únii dokážu garantovať výrobu a dodávky v predpísaných lehotách.

“Preto sa pred druhou vlnou pandémie rozhodli veľké priemyselné koncerny zmeniť štruktúru dodávateľov tak, že uprednostnili firmy, ktoré sú na území Slovenska,” tvrdí šéf rezortu práce.

Mnohé firmy, ktoré na jar podľa neho hlásili, že budú musieť prepúšťať, v súčasnosti podľa Krajniaka žiadajú o štátnu podporu pri vytváraní nových pracovných miest.

Upozornil na to, že v októbri 2019 a v októbri 2018 si našlo prácu menej nezamestnaných, ako to bolo v októbri tohto roka. “Uprostred druhej vlny pandémie si našlo prácu na Slovensku viac ľudí, ako tomu bolo rok a dva roky predtým,” dodal.

Viac k témam: minister práce sociálnych vecí a rodiny SR, nezamestnanosť, nezamestnanosť v SR
Zdroj: Webnoviny.sk – Nezamestnanosť na Slovensku tretí mesiac po sebe klesla. Opatrenia, ktoré prijímame, fungujú, chváli vládu Krajniak © SITA Všetky práva vyhradené.