Nezamestnanosť na Slovensku stúpla nad päť percent, ale minister Richter nehovorí o kríze

0
442

18.10.2019 (Webnoviny.sk) – Miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku ku koncu septembra tohto roka oproti augustu stúpla o 0,07 percentuálneho bodu na 5,04 %. Nezamestnanosť sa tak zvýšila po troch mesiacoch jej stagnácie na úrovni 4,97 %.  Medziročne bola miera nezamestnanosti v minulom mesiaci nižšia o 0,34 percentuálneho bodu. Na piatkovej tlačovej besede o tom informoval generálny riaditeľ Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny SR Marián Valentovič.

Strata dynamiky na trhu práce

Úrady práce evidovali na konci septembra 138 893 disponibilných uchádzačov o zamestnanie. V porovnaní s augustom ide o nárast o 1 887 ľudí. Medziročne počet uchádzačov, ktorí mohli okamžite nastúpiť do práce, klesol o 8 910 osôb.

“Je tu isté ochladenie, strata dynamiky na trhu práce, ale nie je to stagnácia, nemôžeme hovoriť o kríze,” povedal na tlačovej besede minister práce a sociálnych vecí Ján Richter.

Medzimesačný nárast

Miera nezamestnanosti vypočítaná z celkového počtu uchádzačov o prácu, a to vrátane ľudí na “péenke” alebo na absolventskej praxi, dosiahla minulý mesiac 6,11 %. Medzimesačne to znamenalo nárast o 0,08 percentuálneho bodu, medziročne to bolo menej o 0,41 percentuálneho bodu.

Celkový počet evidovaných uchádzačov o prácu predstavoval na konci septembra tohto roka 168 240 osôb. Medzimesačne to bol nárast o 1 999 osôb, v porovnaní so septembrom vlaňajška je to menej o 10 883 ľudí.

Agentúra SITA bude správu aktualizovať.

Viac k témam: minister práce sociálnych vecí a rodiny SR
Zdroj: Webnoviny.sk – Nezamestnanosť na Slovensku stúpla nad päť percent, ale minister Richter nehovorí o kríze © SITA Všetky práva vyhradené.