Nemecko je dôležitý obchodný partner Slovenska, Pellegrini je znepokojený spomalením rastu ekonomiky

0
440

15.8.2019 (Webnoviny.sk) – Premiér Peter Pellegrini vyjadril znepokojenie nad spomalením rastu slovenskej ekonomiky. Podľa rýchleho odhadu Štatistického úradu SR spomalil rast slovenskej ekonomiky v druhom štvrťroku na 1,9 % hrubého domáceho produktu (HDP).

“So znepokojením som dnes prijal informáciu o spomalení nemeckej aj slovenskej ekonomiky. Nemecko je naším najdôležitejším obchodným partnerom, a preto jeho pokles nie je pre Slovensko dobrou správou,” uviedol v stredu predseda vlády na sociálnej sieti.

Situácia je nestabilná

Slovensko ako otvorená ekonomika bude podľa Pellegriniho citlivo reagovať na dianie v Európe i vo svete. “Vidíme všetci, že situácia je mimoriadne nestabilná a obchodné vojny medzi USA a Čínou, či neustále odkladané podmienky brexitu nijako nepridávajú pokoju na svetových trhoch,” konštatoval premiér. Treba podľa neho vytrvať a udržať zdravé verejné financie.

“Ako predseda vlády budem stav nášho hospodárstva pozorne sledovať v spolupráci s ekonomickými odborníkmi, zamestnávateľmi a odborármi, aby sme v prípade potreby vedeli včas prijať vhodné riešenia,” dodal Pellegrini.

Ekonomický rast na Slovensku v druhom štvrťroku podľa analytika UniCredit Bank Ľubomíra Koršňáka takmer skolaboval, keď išlo o najpomalší medziročný rast ekonomiky od tretieho kvartálu 2013.

Negatívne riziká sa prehlbujú

Kým v úvode tohto roka slovenská ekonomika podľa neho ešte relatívne odolávala slabnúcemu externému dopytu, v druhom štvrťroku ju už spomalenie ekonomického rastu plne zasiahlo.

Ekonomický rast na Slovensku sa tak spomalil z 3,7 % už len na 1,9 %. Aj Národná banka Slovenska v reakcii na zverejnené dáta uviedla, že negatívne riziká budúceho vývoja ekonomiky sa prehlbujú.

Podľa ministra financií Ladislava Kamenického je dosiahnutie vyrovnaného rozpočtu verejných financií v roku 2019 ohrozené. “Mojou prioritou bude ‘ukočírovať’ tento trend tak, aby boli straty čo najmenšie,” uviedol v stredu v tlačovej správe. Ak sa aktuálny trend potvrdí aj v druhom polroku, situácia bude podľa Kamenického vážna.

Viac k témam: ekonomický rast, premiér Slovenskej republiky
Zdroj: Webnoviny.sk – Nemecko je dôležitý obchodný partner Slovenska, Pellegrini je znepokojený spomalením rastu ekonomiky © SITA Všetky práva vyhradené.