Návštevnosť hotelov a penziónov značne vzrástla, stále však výrazne zaostáva za úrovňou spred pandémie

0
179

22.7.2021 (Webnoviny.sk) – Návštevnosť a počty prenocovaní v hoteloch, penziónoch a ďalších ubytovacích zariadeniach na Slovensku v máji rýchlo rástli, stále však výrazne zaostávali za úrovňou pred pandémiou. Ubytovacie zariadenia cestovného ruchu navštívilo podľa Štatistického úradu SR takmer 120-tisíc osôb, v ubytovacích zariadeniach strávili návštevníci 376,5-tisíca nocí.

Boli to dvojnásobné hodnoty predošlého mesiaca a trojnásobné hodnoty ako pred rokom, ale minuloročný máj a apríl tohto roka zaznamenali rekordné prepady pod vplyvom opatrení prijatých proti pandémii COVID-19.

Len štvrtina návštevníkov

V porovnaní so situáciou pred pandémiou z mája 2019 mali ubytovatelia len takmer štvrtinu návštevníkov. Pred dvoma rokmi využilo služby ubytovania v piatom mesiaci až 553-tisíc návštevníkov, ktorí na pobytoch strávili 1,45 milióna nocí.

Viac o téme: Ekonomické dopady koronavírusu

Návštevnosť Slovenska tvorili najmä domáci turisti, ich počet prekročil 100-tisíc osôb a tvorili 86 percent hostí. Najviac domácich turistov navštívilo Žilinský, Prešovský a Banskobystrický kraj, spolu tieto tri kraje vytvorili v máji viac ako polovicu celkovej domácej návštevnosti.

Návštevnosť výrazne zaostáva

Súčasne ubytovanie využilo 16-tisíc zahraničných návštevníkov s takmer 42-tisíc prenocovaniami, čo bol podľa úradu najvyšší počet za posledných sedem mesiacov. Pred pandémiou však májová návštevnosť dosahovala 225-tisíc zahraničných návštevníkov a viac ako pol milióna prenocovaní. Najviac zahraničných návštevníkov navštívilo Bratislavský kraj, nasledovali Trnavský, Prešovský a Žilinský kraj.

V súhrne za mesiace január až máj tohto roka sa ubytovalo v zariadeniach cestovného ruchu 259,5-tisíca návštevníkov, čo predstavuje medziročný pokles o 77 percenta a súčasne 89-percentný pokles oproti rovnakému obdobiu v roku 2019. Medziročne sa počet domácich návštevníkov za päť mesiacov znížil o 70,4 percenta a počet cudzincov o 89,7 percenta.

Viac k témam: Ekonomické dopady koronavírusu, turistika, ubytovacie služby
Zdroj: Webnoviny.sk – Návštevnosť hotelov a penziónov značne vzrástla, stále však výrazne zaostáva za úrovňou spred pandémie © SITA Všetky práva vyhradené.