Návštevnosť Bardejovských kúpeľov stúpla, pomohli najmä Dankove rekreačné poukazy

0
344

5.11.2019 (Webnoviny.sk) – Príspevok od štátu na rekreáciu zvýšil za úvodných deväť mesiacov tohto roka návštevnosť Bardejovských kúpeľov v prípade platiacich klientov o približne 20 percent. Medziročne v tomto období stúpol počet samoplatcov z vyše 10 654 na 12 567 osôb. Počet prenocovaní sa zvýšil z takmer 45 500 na vyše 52 200 nocí. Kúpeľom stúpli aj celkové tržby pri platiacich klientoch z vyše 2,4 milióna na viac ako 3,1 milióna eur.

Agentúru SITA o tom informovala ekonomicko-obchodná riaditeľka Bardejovských kúpeľov, a.s. Tamara Šatanková, podľa ktorej rekreačné príspevky veľmi pozitívne ovplyvnili návštevnosť a záujem samoplatcov o Bardejovské kúpele.

Doklad predložia zamestnávateľovi

„Nárast o približne pätinu je za trištvrte roka veľmi pozitívny vývoj. Tento príspevok môžu využiť okrem klasických samoplatcov s minimálnym prenocovaním dvoch nocí aj klienti zdravotných poisťovní v skupine B, pretože si sami hradia ubytovanie a stravovanie. Postup je veľmi jednoduchý. Stačí ak na recepcii požiadajú o doklad, ktorý má všetky náležitosti a následne ho predložia svojmu zamestnávateľovi,“ vysvetlila Šatanková.

Ako dodala ekonomicko-obchodná riaditeľka Bardejovských kúpeľov, v skupine B stúpol medziročne počet osôb z 1 414 na 1 543, a počet prenocovaní sa zvýšil z vyše 28 300 na viac ako 30 200. Tržby od klientov zdravotných poisťovní v tejto skupine stúpli z necelých 700-tisíc eur na vyše 764-tisíc eur.

„V našich kúpeľoch sme zaznamenali v tomto roku aj mierne vyšší počet klientov v indikačnej skupine A ako v roku 2018. Celkovo je však možno povedať, že počet návrhov na kúpeľnú liečbu je porovnateľný s minulým rokom, je tam len mierny nárast,“ konštatovala Šatanková. Konkretizovala, že v tejto skupine vzrástol počet klientov z približne 4 100 na 4 250 osôb pri náraste počtu prenocovaní z vyše 87 500 na takmer 90 850 nocí. Tržby v tomto segmente stúpli z 3,5 na vyše 3,9 milióna eur.

Špeciálne preventívne programy

Bardejovské kúpele donedávna ponúkali aj špeciálne liečebno-preventívne programy Zdravý chrbát a Obezita. „Po ukončení podpory v polroku 2019 pre tieto produkty zo strany Všeobecnej zdravotnej poisťovne sme sa rozhodli v našom portfóliu ponechať len program Obezita. Máme presne špecifikované podmienky a termíny tohto programu. Plánujeme ho ponúkať aj v ďalšom roku, keďže naše kúpele majú s týmto programom už dlhodobé skúsenosti,“ dodala Šatanková s tým, že pobyty sa organizujú výlučne v určených turnusoch pri minimálnom počte päť klientov.

Pre klientov kúpeľov na Slovensku platia všeobecné zákonné podmienky na poskytnutie príspevku na rekreáciu. Výška príspevku je 55 percent oprávnených výdavkov, najviac však v sume 275 eur ročne. Šatanková dodala, že príspevok sa vzťahuje na všetky typy liečebných a relaxačných pobytov pri minimálne dvoch nociach, na prechodné ubytovanie, na procedúry a wellness služby využívané počas pobytu.

Pri platbe za pobyt a služby kúpele vystavujú účtovný doklad, ktorý si klient môže uplatniť u svojho zamestnávateľa do 30 dní od ukončenia pobytu, uplatniť si ho môžu aj samostatne zárobkovo činné osoby. „Na potrebu vystaviť takýto doklad musí klient upozorniť pred platbou,“ dodala Šatanková.

Viac k témam: predseda Národnej rady SR (NR SR), predseda Slovenskej národnej strany (SNS), rekreačné poukazy
Zdroj: Webnoviny.sk – Návštevnosť Bardejovských kúpeľov stúpla, pomohli najmä Dankove rekreačné poukazy © SITA Všetky práva vyhradené.