Na všetky typy pomoci počas pandémie použilo ministerstvo práce už vyše pol miliardy eur

0
268

1.7.2020 (Webnoviny.sk) – Na všetky typy pomoci použilo ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny už 515 mil. eur. Po rokovaní vlády to uviedol šéf rezortu práce Milan Krajniak.

Pôvodné prepočty pomoci, a teda, koľko ľudí má zasiahnuť, boli zhruba jeden milión ľudí, čo už rezort prekročil.

Zvyšné peniaze môžu ešte využiť

“Chválabohu, že sa nenaplnil taliansky scenár. Po zhruba šiestich týždňoch sme sa mohli začať otvárať a percento zavretia ekonomiky bolo oveľa menšie,” dodal.

Tým, že rámec nie je vyčerpaný, peniaze podľa ministra môžu využívať aj po skončení núdzového stavu v ekonomike počas toho, kým trvá mimoriadna situácia.

Viac o téme: Ekonomické dopady koronavírusu

“Čo sa týka navýšenia pomoci, preferujem iný spôsob navýšenia pomoci, a to taký, že vytvoríme nové ďalšie schémy, ktoré budú môcť čerpať aj tí, ktorí čerpajú jedna až päť,” povedal minister.

Je to totiž podľa neho z technického hľadiska jednoduchšie. Verí, že sa o tom rozhodne do 15. júla.

Najviac zasiahnutý bol gastro biznis

Ako minister dodal, 70 % ekonomiky nebolo postihnuté ekonomickou krízou, lebo sa podarilo ráznymi krokmi v epidemiologických opatreniach spôsobiť to, že firmy, ktoré zamestnávajú najviac zamestnancov, nemuseli zatvárať výrobu pre karanténu.

Najviac zasiahnutých bolo približne 160-tisíc ľudí, ktorí pracovali v sektore služieb, najmä v gastro biznise.

“Od dnešného dňa si budú môcť vyberať podľa toho, čo im najviac vyhovuje. Ak majú prácu pre svojich zamestnancov, že vyrábajú, lebo už majú zákazku, ale ešte nemajú keš, môžu prejsť na pokles tržieb, kde dostávajú dotáciu na každého zamestnanca. Ak chcú ísť na klasický kurzarbeit, môžu naň ísť,” uzavrel minister Krajniak.

Viac k témam: Ekonomické dopady koronavírusu
Zdroj: Webnoviny.sk – Na všetky typy pomoci počas pandémie použilo ministerstvo práce už vyše pol miliardy eur © SITA Všetky práva vyhradené.