Ministerstvo vnútra odobrilo poslanecký návrh na zvýšenie materského pre policajtky a vojačky

0
255

11.4.2021 (Webnoviny.sk) – Ministerstvo vnútra súhlasí s návrhom koaličných poslancov zvýšiť výšku materského poberaného policajtkou, policajtom, profesionálnou vojačkou alebo profesionálnym vojakom z doteraz ustanovených 70 % čistého denného služobného platu na 75 % čistého denného služobného platu.

Rezort to konštatuje v stanovisku k novele zákona o sociálnom zabezpečení policajtov a vojakov, ktorú predložili Vladimíra Marcinková (Za ľudí), Juraj Krúpa (OĽaNO) a Petra Krištúfková (Sme rodina).

Zlepšenie sociálnej situácie

Účelom novely je podľa predkladateľov zlepšenie sociálnej situácie a zabezpečenie príjmu na úhradu zvýšených nákladov na dieťa a poberateľa dávky v čase, kedy poberateľovi dávky nie je umožnené z dôvodu tehotnosti alebo trvalej starostlivosti o novonarodené dieťa vykonávať štátnu službu.

„Materské vo výške 75 % čistého denného služobného platu sa navrhuje poskytnúť aj policajtke a profesionálnej vojačke, ktorej nemocenské zabezpečenie skončilo počas trvania tehotenstva, avšak nárok na materské jej vznikol do ôsmich mesiacov od skončenia služobného pomeru,” uvádza sa v novele.

Návrh odporučia na schválenie

Dopad na rozpočet verejnej správy pre tento rok je podľa dôvodovej správy novely odhadovaný vo výške približne 166 000 eur a v nasledujúcich rokoch 2022 a 2023 sa predpokladá približne rovnaká suma.

„Pri stanovení nákladov sa vychádzalo z priemerného počtu 610 poberateľov materského v roku 2020,” uvádza rezort vnútra. Dodal, že návrh odporučí na schválenie vládou SR.

Účinnosť novely navrhujú predkladatelia od prvého júna tohto roku.

Viac k témam: materská dávka, policajti, vojaci
Zdroj: Webnoviny.sk – Ministerstvo vnútra odobrilo poslanecký návrh na zvýšenie materského pre policajtky a vojačky © SITA Všetky práva vyhradené.