Ministerstvo hospodárstva pripravuje kroky na pomoc firmám, ktoré podnikajú na Ukrajine či v Rusku

0
138

24.5.2022 (Webnoviny.sk) – Vojna na Ukrajine spôsobila spoločnostiam zo Slovenska, ktoré podnikali na území tohto štátu ako aj v Rusku, vážne problémy.

Keďže však ide o firmy z rôznych sektorov a aj rôznej veľkostí, pričom niektoré mali v týchto krajinách priamo zriadené aj pobočky, nie je podľa Ministerstva hospodárstva SR možné vzniknuté komplikácie zovšeobecniť.

Viac o téme: Rusko-ukrajinský konflikt

Zvýhodnené úvery pre firmy

Rezort takto priblížil zistenia z dotazníka, ktorý začiatkom marca zverejnil v spolupráci s Radou slovenských exportérov v snahe zistiť, akým problémom čelia podniky s aktívami na ukrajinskom alebo ruskom trhu.

Jeho cieľom mali byť konkrétne opatrenia určené dotknutým podnikateľom. „V tejto chvíli sa intenzívne pracuje na tom, aby takto zasiahnuté firmy mohli čerpať zvýhodnené úvery od Slovak Investment Holding (SIH),” uviedol aktuálne rezort hospodárstva.

Čo sa týka použitia zdrojov z Európskej únie, v tejto chvíli takáto forma pomoci podľa neho nie je možná. „Táto otázka ale nie je ešte uzavretá a vedú sa o nej rokovania aj s Európskou komisiou,“ doplnilo ministerstvo.

Podnikatelia žiadajú systémovú pomoc

Rada slovenských exportérov pred niekoľkými dňami informovala, že v súvislosti s dopadmi vojny na Ukrajine požaduje systémovú férovú pomoc.

„Nedočkavo na to tlačíme, nakoľko čas beží, situácia sa nezlepšuje a aj podnikatelia nás pochopiteľne dopytujú,” zhodnotil jej predseda Lukáš Parízek.

Na dotazník podľa neho reagovalo viac ako 50 slovenských spoločností, vrátane veľkých zamestnávateľov.

Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt, Štátna pomoc, Štátna pôžička
Zdroj: Webnoviny.sk – Ministerstvo hospodárstva pripravuje kroky na pomoc firmám, ktoré podnikajú na Ukrajine či v Rusku © SITA Všetky práva vyhradené.