Ministerské skupiny prešetria dominantné postavenie gigantov Facebook a Google v USA

0
446

6.9.2019 (Webnoviny.sk) – Dve skupiny ministrov spravodlivosti jednotlivých štátov USA začínajú separátne protimonopolné prešetrovanie spoločností Facebook a Google.

Ministerka spravodlivosti štátu New York Letitia Jamesová potvrdila prešetrovanie Facebooku v tlačovom vyhlásení, ktoré zverejnila v piatok.

Dominantné postavenie

Uviedla, že prešetrovanie sa sústredí na “dominantné postavenie Facebooku v odvetví a potenciálne správanie namierené proti hospodárskej súťaži”.

Ministerka konštatovala, že vyšetrovanie sa bude snažiť určiť, či Facebook neohrozil údaje spotrebiteľov, neznížil kvalitu spotrebiteľského výberu, alebo nezvýšil cenu reklamy.

Spoločnosť Facebook v piatok vo vyhlásení uviedla, že plánuje “konštruktívne spolupracovať” s ministrami spravodlivosti jednotlivých štátov a víta konverzáciu o hospodárskej súťaži.

Príde aj na Google

Denníky Washington Post a Wall Street Journal s odvolaním sa na nemenované zdroje informovali, že skupina ministrov spravodlivosti v pondelok ohlási separátne prešetrovanie Googlu.

Firma Google zverejnila vyhlásenie, v ktorom uviedla, že jej služby “pomáhajú ľuďom každý deň, vytvárajú väčší výber pre spotrebiteľov a podporujú tisíce pracovných miest a malé firmy po celej krajine”.

“Pokračujeme v konštruktívnej spoluprácu s regulátormi, vrátane ministrov spravodlivosti, pri zodpovedaní otázok o našom podnikaní,” uviedla firma.

Viac k témam: monopol, vyšetrovanie
Zdroj: Webnoviny.sk – Ministerské skupiny prešetria dominantné postavenie gigantov Facebook a Google v USA © SITA Všetky práva vyhradené.