Minister Kamenický nevystúpil na mimoriadnom výbore k rozpočtu, poslanci neschválili program

0
411

25.9.2019 (Webnoviny.sk) –
aktualizované 25. septembra, 14:32

Mimoriadne rokovanie finančného parlamentného výboru k aktuálnej rozpočtovej situácii sa v stredu nekonalo. Poslanci totiž na výbore neschválili jeho program, keď ho nepodporil žiaden z prítomných koaličných zákonodarcov.

Opatrenia pre vyrovnaný rozpočet

Mimoriadny výbor pritom zvolali poslanci opozičného hnutia OĽaNO. Podľa poslanca hnutia Eduarda Hegera chceli na výbore počuť od ministra opatrenia, ktoré má pripravené na to, aby sa dosiahol vyrovnaný rozpočet tak, ako to bolo schválené Národnou radou SR a taktiež odsúhlasené v Bruseli.

Aktuálne totiž Slovensku Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ) vypočítala riziká tohtoročného rozpočtu v objeme vyše jednej miliardy eur, pri ktorých naplnení by namiesto plánovanej nuly skončili verejné financie so schodkom v objeme takmer 1,2 % HDP.

Vláda pritom podľa poslanca za OĽaNO Eduarda Hegera nerobí nič, aby tento vývoj zvrátila a na zostavenie budúcoročného rozpočtu si chce pomôcť iba vyťahovaním peňazí z vreciek občanov, pričom narážal na avizované zvyšovanie spotrebnej dane z tabaku.

Postup koalície považujú za zvláštny

Opoziční poslanci v aktuálnej situácii tento postup koalície považujú za zvláštny a avizujú, že sa rokovanie mimoriadneho výboru na rovnakú tému pokúsia zvolať znova.

„My sme sa úplne legitímne chceli pýtať ministra financií, čo bude robiť s tým, aby neodovzdali budúcej vláde rozvrátený štátny rozpočet,“ povedal po neodhlasovaní programu výboru šéf OĽaNO Igor Matovič.

Minister financií Ladislav Kamenický, ktorý sa na výbore nezúčastnil, pritom podľa Matoviča nestráži verejné financie dostatočne, čo opísal slovami, že je len akýmsi vrátnikom, ktorý dovolí komukoľvek vôjsť do našej spoločnej banky a zobrať si koľko potrebuje. „Toto nie je minister financií, toto je bábka, ktorá tam len kúri a svieti,“ dodal.

V rozpočte je kritická situácia aj podľa poslanca za SaS Jozefa Rajtára, ktorý takisto kritizoval postup koaličných poslancov. „Je tu veľmi vážna situácia a v takejto situácii koalícia nepripustí rokovanie a vysvetľovanie toho, prečo sa tak udialo a ako sa to dá napraviť,“ dodal.

Nevideli dôvod otvárať diskusiu

Podľa šéfa finančného výboru Róberta Puciho z vládneho Smeru-SD koalícia nevidela dôvod otvárať diskusiu k programu, ktorý navrhli opoziční poslanci. Zároveň naznačil, že ani opakovaný pokus opozície o takéto rokovanie výboru nemusí byť úspešné.

„S takýmto znením programu, ako to navrhli, myslím si, že to nebude mať zmysel. Nepotrebujeme robiť stafáž pánovi poslancovi Matovičovi, ktorý nechodí na rokovania výboru a keby dnes neboli kamery, tak by určite ani dnes neprišiel na tento výbor,“ dodal Puci.

Dôvodom neschválenia programu však podľa neho bola aj neúčasť ministra financií Ladislava Kamenického pre pracovné povinnosti. Potvrdila to aj hovorkyňa rezortu financií Alexandra Gogová.

„Minister financií Ladislav Kamenický je na plánovanej služobnej ceste v Haagu, kde rokuje s holandským ministrom financií Wopke Hoekstrom. Z tohto dôvodu sa nemohol zúčastniť dnešného rokovania finančného výboru,“ uviedla.

Viac k témam: minister financií SR, štátny rozpočet, Výbor NR SR pre financie a rozpočet
Zdroj: Webnoviny.sk – Minister Kamenický nevystúpil na mimoriadnom výbore k rozpočtu, poslanci neschválili program © SITA Všetky práva vyhradené.