McDonald’s predáva svoju divíziu v Rusku, podnikanie v krajine nie je v súlade s jeho hodnotami

0
218

16.5.2022 (Webnoviny.sk) – Americká firma McDonald’s prevádzkujúca sieť reštaurácií oznámila, že začala proces predaja svojej divízie v Rusku, do ktorej patrí 850 reštaurácií a 62-tisíc zamestnancov.

Zatvorené reštaurácie

Ide o ďalšiu veľkú západnú spoločnosť odchádzajúcu z ruského trhu pre inváziu Moskvy na Ukrajinu. Firma v pondelok uviedla, že podnikanie v Rusku už nie je udržateľné a nie je v súlade s jej hodnotami.

Viac o téme: Rusko-ukrajinský konflikt

McDonald’s začiatkom marca uviedol, že svoje reštaurácie v Rusku dočasne zatvára, ale naďalej vypláca zamestnancom mzdy.

V pondelok však firma uviedla, že sa bude snažiť, aby ruský kupec jej miestnej divízie týchto zamestnancov prijal a vyplácal im platy, kým sa predaj neuzavrie. McDonald’s však neoznámil, kto je potenciálnym kupcom.

Negatívna účtovná položka

Prvú reštauráciu McDonald’s v Rusku otvorili v centre Moskvy pred viac ako tromi desaťročiami, krátko po páde Berlínskeho múra. Rozhodnutie firmy odísť z Ruska nasleduje po tom, ako svoje pôsobenie v krajine prerušili alebo zastavili aj iné veľké americké firmy, napríklad Coca-Cola, Pepsi a Starbucks.

McDonald’s uviedol, že odchod z Ruska pre neho bude znamenať negatívnu účtovnú položku v sume 1,2 až 1,4 miliardy dolárov. Minulý mesiac firma informovala, že v prvom kvartáli dosiahla zisk 1,1 miliardy dolárov pri tržbách takmer 5,7 miliardy dolárov.

(1 EUR = 1,0385 USD)

Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: Webnoviny.sk – McDonald’s predáva svoju divíziu v Rusku, podnikanie v krajine nie je v súlade s jeho hodnotami © SITA Všetky práva vyhradené.