Japonsko a USA podpísali obchodnú dohodu, výhodu získajú najmä americkí farmári

0
465

8.10.2019 (Webnoviny.sk) – Spojené štáty a Japonsko podpísali čiastočnú obchodnú dohodu, ktorou americkí farmári získavajú naspäť výhody stratené vtedy, keď Donald Trump po nástupe do funkcie vystúpil z Transpacifického partnerstva (TPP), čiže širšej ázijsko-tichomorskej dohody o voľnom obchode.

Iné krajiny, vrátane významných poľnohospodárskych producentov, ako sú Nový Zéland a Kanada, v TPP pokračovali bez USA a získali prednostné postavenie v obchode s Japonskom.

“Toto je veľkým víťazstvom pre amerických farmárov,” povedal Trump v pondelok pri podpise zmluvy v Bielom dome. Tami Overbyová z poradenskej spoločnosti McLarty Associates však uviedla, že konkurenti USA v poľnohospodárstve získali dvojročný náskok a využili ho na uzavretie niekoľkoročných kontraktov na predaj farmárskych produktov v Japonsku.

Čiastočná obchodná dohoda medzi USA a Japonskom zahŕňa aj otvorenie trhu s digitálnymi produktmi v hodnote 40 mld. USD. Zmluva však nerieši nezhody v oblasti obchodu s automobilmi. Americký prezident uviedol, že obe krajiny pokračujú v práci na komplexnejšej dohode.

(1 EUR = 1,0993 USD)

Viac k témam: americký prezident, obchodná dohoda, Transpacifické partnerstvo
Zdroj: Webnoviny.sk – Japonsko a USA podpísali obchodnú dohodu, výhodu získajú najmä americkí farmári © SITA Všetky práva vyhradené.