Jaguar Land Rover v Nitre môže čeliť sporu, odborári nevidia posun v kolektívnom vyjednávaní

0
378

23.9.2019 (Webnoviny.sk) – Kolektívne vyjednávanie v nitrianskej automobilke Jaguar Land Rover sa podľa šéfa tunajších odborov Petra Mrázika blíži skôr k vyhláseniu sporu ako k dohode. „Na rokovaniach síce odzneli nejaké ústupky drobného charakteru, blížime sa však skôr k sporu,“ uviedol pre agentúru SITA Mrázik.

Predseda Moderných odborov automobilky očakáva ešte dve až tri kolá rokovaní, priestor na veľký posun však nevidí. Po prípadnom vyhlásení sporu by obe strany rokovali pred sprostredkovateľom. Na jeho osobe sa buď dohodnú, alebo ho určí Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

Cesta k štrajku

“Ak sa nedohodneme ani tam, otvorí sa cesta k štrajku,“ skonštatoval Mrázik. Odbory si pritom veria a podľa ich šéfa majú dobrú vyjednávaciu pozíciu. „Aktuálne je to hra nervov,“ zhodnotil.

Samotná automobilka reagovala, že s odbormi rokuje, no v tejto fáze nebude poskytovať bližšie podrobnosti. „I napriek náročným podmienkam na globálnom trhu nám záleží na tom, aby sme dosiahli rozumnú dohodu pre našich zamestnancov a pre dlhodobú budúcnosť nášho podnikania na Slovensku. Naším cieľom je poskytovať dobré pracovné podmienky a neustále pracovať na ich zlepšovaní,“ povedala pre agentúru SITA manažérka pre firemné vzťahy Miroslava Remenárová.

Kolektívne vyjednávanie v automobilke v Nitre odštartovalo 5. septembra. Moderné odbory v ňom žiadajú transformovanie mzdového systému do tried a dosiahnutie zvýšenia mzdy o 15 % vrátane zmeny pravidiel výrobného bonusu.

Mzdové zvýhodnenia nad rámec zákona

Zároveň chcú zabojovať aj o mzdové zvýhodnenia nad rámec zákona, za prácu nadčas, za prácu v rizikách a prácu cez víkendy a sviatky.

Zástupcovia zamestnancov uviedli, že chcú s vedením spoločnosti viesť konštruktívny dialóg, upozornili však, že v prípade potreby nebudú váhať podniknúť ďalšie nevyhnutné kroky k presadeniu svojich požiadaviek.

Jaguar Land Rover otvoril svoj závod v Nitre v októbri 2018. Investícia dosiahla 1,4 mld. eur. V roku 2018 predal Jaguar Land Rover v 128 krajinách sveta takmer 600 tis. vozidiel. Výrobu sústreďuje v Spojenom kráľovstve a v ďalších závodoch v Číne, Brazílii, Indii, Rakúsku a na Slovensku.

Viac k témam: kolektívna zmluva, Moderné odbory Jaguar Land Rover Slovensko
Zdroj: Webnoviny.sk – Jaguar Land Rover v Nitre môže čeliť sporu, odborári nevidia posun v kolektívnom vyjednávaní © SITA Všetky práva vyhradené.