Hlivák vníma kritiku zo strany samospráv a ministerstva ako zbabelú a politicky motivovanú

0
191

7.6.2021 (Webnoviny.sk) – Kritika zo strany samospráv a ministerstva dopravy a výstavby na adresu Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) za udelené vysoké pokuty v súvislosti s obstarávaním nájomných bytov má politický podtón.

Myslí si to predseda úradu Miroslav Hlivák, ktorý odmieta obviňovanie ÚVO z vyrábania problémov mestám a obciam pri výstavbe nájomných bytov. ÚVO je podľa neho nezávislý a kontrolný orgán, pričom pracuje odborne a podľa zákona.

Ak úrad niekto neprizve na debaty, v ktorých je ÚVO osočovaný za prácu, ktorá je jeho povinnosťou, vníma to Hlivák ako “zbabelé a politicky motivované”.

Ako ďalej informovala hovorkyňa ÚVO Janka Zvončeková, úrad dohliada na to, či mestá a obce vyhlasujú súťaže tak, aby nákupy boli prístupné čo najširšiemu okruhu podnikateľov a zároveň, aby boli verejné peniaze vynakladané účelne, hospodárne a férovo.

Mylne vnímaný ako nepriateľ

Podľa ÚVO len v otvorenej súťaži je možné zabezpečiť výstavbu bytov v požadovanej kvalite, za objektivizované ceny získané v čestnej súťaži.

Ako dodal Hlivák, výklad zákona o verejnom obstarávaní je v prípade obstarávania nájomných bytov konštantný už od roku 2006. Usmernenia sú tiež, spolu s rozhodnutiami úradu, v súlade s rozhodnutiami Súdneho dvora Európskej únie.

Napriek tomu sú desiatky usmernení a upozornení úradu niektorými mestami a obcami ignorované a úrad je mylne vnímaný ako nepriateľ výstavby nájomných bytov. „Úrad neustále podáva pomocnú ruku každej obci a mestu, ak požiadajú o výklad zákona ešte pred obstarávaním. Namiesto toho mnohé z nich radšej napadajú rozhodnutia úradu na súde,“ konštatoval Hlivák.

Povinné používanie súťaže

Úrad podľa svojho šéfa opakovane komunikoval aj s ministerstvom dopravy, ZMOS, NKÚ či Úniou miest Slovenska a navrhol viaceré riešenia.

„Upozornili sme, že niektoré mestá a obce v minulosti urobili sériu krokov, ktorými zúžili, či de facto znemožnili férovú a otvorenú súťaž. Pritom používať súťaž je ich povinnosťou, keďže na ňu používajú verejné peniaze. Obchádzanie zákona môže smerovať k zvýhodňovaniu vybraných súkromných subjektov a aj poškodzovaniu práv ľudí, ktorí budú v tých nájomných bytoch bývať, keďže sa súťaže nemohli určité subjekty zúčastniť, a zároveň za rovnakú cenu sa mohlo nakúpiť viac bytov alebo sa mohli nadobudnúť za nižšiu cenu, čo môže spôsobiť, že sa nenakupuje hospodárne,“ dodal predseda ÚVO.

Pokuty za viac ako milión eur

Štátna tajomníčka rezortu dopravy a výstavby Katarína Bruncková prostredníctvom sociálnych sietí upozornila na to, že viac ako 43 mestám a obciam boli udelené v súvislosti s obstarávaním nájomných bytov pokuty zo strany ÚVO až do výšky takmer 340-tisíc eur. Súhrne boli pokuty vo výške viac ako 1,5 milióna eur.

Podľa Kataríny Brunckovej treba zabrániť tomu, aby rozhodovacou činnosťou úradu dochádzalo k represívnym opatreniam namiesto preventívnych.

Ako dodala, pre vysoké pokuty sa dostávajú mestá a obce nie len do finančnej nestability, ale súčasne môže nastať právna neistota, a to nielen pre mestá a obce, ale aj pre Štátny fond rozvoja bývania (ŠFRB) a rezort dopravy a výstavby.

„V neposlednom rade pocítia výrazný dopad dobromyseľní užívatelia týchto nájomných bytov,” zdôraznila Katarína Bruncková s tým, že samosprávy očakávajú od ÚVO konkrétne opatrenia ako postupovať.

Viac k témam: pokuty, výstavba, výstavba bytov
Zdroj: Webnoviny.sk – Hlivák vníma kritiku zo strany samospráv a ministerstva ako zbabelú a politicky motivovanú © SITA Všetky práva vyhradené.