Hirmanovo ministerstvo má zásadnú pripomienka k návrhu novely zákona o sociálnom poistení

0
120

21.11.2022 (Webnoviny.sk) – Ministerstvo hospodárstva SR žiada znížiť maximálnu výšku pokuty, ktorú môže Sociálna poisťovňa udeliť zamestnávateľom za porušenie povinností stanovených v zákone o sociálnom poistení.

Rezort hospodárstva to uviedol ako zásadnú pripomienku k návrhu novely zákona o sociálnom poistení. Najvyššia možná pokuta, ktorú môže poisťovňa udeliť, dosahuje 16 596,96 eura. Ministerstvo hospodárstva požaduje túto sumu znížiť na polovicu.

„Uvedenú výšku pokuty považujeme za veľmi vysokú, vzhľadom na ekonomickú situáciu niektorých podnikov, vyvolanú energetickou krízou a vzhľadom na to, že Sociálna poisťovňa viackrát odpustila časť dlhov dlžníkom s cieľom ich motivácie k úhrade vlastného poistného,” argumentuje ministerstvo hospodárstva.

Vysoké sankcie môžu podľa rezortu pôsobiť na plnenie poistného demotivačne. „Podnikateľský subjekt volí častokrát reštrukturalizáciu alebo bankrot, aby sa vyhol plateniu pokút a sankcií a štát prichádza aj o vlastné poistné a ďalšie príjmy,” dodáva ministerstvo.

Viac k témam: Pokuta, Zamestnávatelia
Zdroj: Webnoviny.sk – Hirmanovo ministerstvo má zásadnú pripomienka k návrhu novely zákona o sociálnom poistení © SITA Všetky práva vyhradené.