Havarijné poistenie: Prečo je dôležité?

0
1046
mlada zena s oskrabanymi dverami na aute
Black woman feeling sad after scratching car bodywork

Aj vy ste sa už ocitli v situácii, kedy ste sa vrátili k zaparkovanému autu a našli ste si oškreté dvere, odrazený spätné zrkadlo alebo preliačený nárazník? Alebo ste nechtiac takúto škodu spôsobili niekomu inému? Mnoho ľudí sa pri poistení svojho motorového vozidla spolieha len na povinné zmluvné poistenie. Avšak, ako je to s nepovinným havarijným poistením? Prečo by sme ho mali mať? Aké benefity a krytie nám v konečnom dôsledku prináša?

Povinné zmluvné vs. havarijné poistenie

Ako už názov týchto poistení napovedá, hlavným rozdielom je povinnosť, resp. nepovinnosť platiť si dané poistenie. Povinné zmluvné poistenie musí platiť každý majiteľ alebo nájomca motorového vozidla, vrátane motocyklov, štvorkoliek, prívesov, iného vozidla s vlastným EČV alebo aj auta na leasing.

Havarijné povinné nie je a môžete ho uzavrieť kedykoľvek budete chcieť. Ak vy sami spôsobíte dopravnú nehodu s najväčšou pravdepodobnosťou bude poškodené aj vaše vozidlo. Najväčším rozdielom týchto dvoch poistení je, že zatiaľ čo z povinného zmluvného poistenia sa vypláca škoda len poškodenému, havarijné poistenie kryje škody aj na vašom vlastnom vozidle.  

Na čo nám je havarijné poistenie?

Havarijné poistenie v skratke poskytuje majiteľovi vozidla poistné plnenie v prípade poistnej udalosti. Poistnou udalosťou sa rozumiem poškodenie, krádež, vandalizmom vzniknuté škody, škody vzniknuté po vplyvom živelnej udalosti a iné škody vzniknuté či už majiteľom alebo iným človekom či udalosťou.

Benefity havarijného poistenia

Aj keď je to poplatok navyše, existuje mnoho situácii, kedy sa vám zíde práve nepovinné havarijné poistenie. V prípade kolízie ide spravidla najmä o situácie ako:

  1. Krádež vozidla – kryje buď celé vozidlo, jeho časť alebo aj batožinu
  2. Živelná udalosť – podľa toho, v ktorej poisťovni ste uzavreli poistku, pokrýva požiar, záplavu, víchricu, krupobitie, pád stromov, škody spôsobené hlodavcami a pod.
  3. Vandalizmus – chráni vozidlo aj jeho výbavu pri zrážke s iným vozidlom, poškodením kamienkami alebo inými predmetmi, pri požiari či výbuchu a pod.

Ak ste sa rozhodli niekam cestovať, nezabudnite si prečítať článok o cestovnom poistení!