Globálny rast spomalí na najnižšiu úroveň za desaťročie, varuje šéfka menového fondu

0
436

12.10.2019 (Webnoviny.sk) – Svetová ekonomika je v zovretí “synchronizovaného globálneho spomalenia”, ktorého výsledkom bude v tomto roku spomalenie ekonomického rastu v 90 percentách sveta. Upozornila na to nová výkonná riaditeľka Medzinárodného menového fondu (MMF) Kristalina Georgieva.

Konštatovala, že aktualizovaná prognóza, ktorú fond zverejní na budúci týždeň ukáže, že hospodársky rast sa spomalí na najslabšiu úroveň od začiatku tohto desaťročia.

Podstatnú časť spomalenia globálnej ekonomiky podľa šéfky MMF spôsobili stupňujúce sa obchodné konflikty, ktoré môžu do konca budúceho roka znížiť rast svetového hospodárstva o zhruba 700 mld. USD čiže o 0,8 percenta.

“V obchodnej vojne strácajú všetci,” uviedla Georgieva. Trvalé riešenie obchodných konfliktov si podľa nej bude vyžadovať spoluprácu všetkých krajín. “Kľúčové je systém zlepšiť a nie sa ho zriecť,” dodala.

Viac k témam: globálna ekonomika, hospodársky rast, MMF Medzinárodný menový fond
Zdroj: Webnoviny.sk – Globálny rast spomalí na najnižšiu úroveň za desaťročie, varuje šéfka menového fondu © SITA Všetky práva vyhradené.