Globálny hospodársky rast bude v tomto a budúcom roku nižší, predpovedá Organizácia spojených národov

0
328

13.1.2022 (Webnoviny.sk) – Organizácia Spojených národov (OSN) predpovedá nižší globálny hospodársky rast pre roky 2022 a 2023.

Tvrdí, že svet čelí novým vlnám ochorenia COVID-19, pretrvávajúcim problémom na trhu práce, v dodávateľských reťazcoch a rastúcim inflačným tlakom.

OSN vo štvrtok uviedla, že po náraste o 5,5 % v roku 2021, čo bola najvyššia miera globálneho ekonomického rastu za viac ako štyri desaťročia, sa predpokladá, že svetová ekonomika porastie v roku 2022 len o 4 % a v roku 2023 o 3,5 %.

Predpoveď OSN je podobná prognóze Svetovej banky zverejnenej v utorok. Tá očakáva v roku 2022 svetový hospodársky rast o 4,1 %. Ešte v júni minulého roka banka predpokladala rast o 4,3 %.

Aj podľa nej pomalší rast globálnej ekonomiky nastane v dôsledku pokračujúcej pandémie ochorenia COVID-19, zníženia vládnej ekonomickej pomoci či pretrvávajúcich narušení globálnych dodávateľských reťazcov.

Viac k témam: Ekonomický rast, Hospodársky rast
Zdroj: Webnoviny.sk – Globálny hospodársky rast bude v tomto a budúcom roku nižší, predpovedá Organizácia spojených národov © SITA Všetky práva vyhradené.