Fitch zlepšil výhľad ratingu Cypru, krajina má najvyšší rozpočtový prebytok v eurozóne

0
388

13.10.2019 (Webnoviny.sk) – Medzinárodná ratingová agentúra Fitch zmenila výhľad dlhodobého emisného ratingu (IDR) Cypru v zahraničnej mene zo stabilného na pozitívny a potvrdila ho na úrovni BBB-.

Obozretná fiškálna politika

Odôvodnila to tým, že od poslednej revízie ratingu v apríli tohto roka pokračuje obozretná fiškálna politika krajiny a pravdepodobne povedie k prebytku verejných financií za rok 2019 nad úrovňou troch percent hrubého domáceho produktu (HDP).

Cyprus má v tomto roku najvyšší rozpočtový prebytok v rámci krajín eurozóny. Agentúra Fitch očakáva, že v rokoch 2020 a 2021 zostane v blízkosti úrovne dvoch percent HDP.

Vysoký verejný dlh

Verejný dlh Cypru je vysoký a podľa odhadu agentúry Fitch bude v závere tohto roka na úrovni 95 percent HDP. Avšak dlh sa opäť znižuje po jednorazovom raste o 3,19 mld. eur, čiže o 15,5 percenta HDP, v roku 2018 pre transakcie súvisiace s predajom banky Cyprus Cooperative Bank peňažnému ústavu Hellenic Bank.

Fitch prognózuje, že cyperský verejný dlh by mohol do roku 2028 klesnúť na úroveň 60 percent HDP. Agentúra dodala, že v tomto roku predpokladá rast ekonomiky krajiny o 2,9 percenta a v rokoch 2020 a 2021 tempom 2,7 percenta ročne.

Viac k témam: cyperská ekonomika, Medzinárodná ratingová agentúra Fitch Ratings, rating, rating Cypru
Zdroj: Webnoviny.sk – Fitch zlepšil výhľad ratingu Cypru, krajina má najvyšší rozpočtový prebytok v eurozóne © SITA Všetky práva vyhradené.