Firmám chýbajú tisíce zamestnancov, pracovné ponuky na Profesii lámu rekordy

0
248

11.9.2021 (Webnoviny.sk) – Zamestnávatelia uverejnili na pracovnom portáli Profesia.sk počas leta rekordný počet pracovných ponúk. V auguste išlo takmer o 29-tisíc pracovných ponúk. Rýchle tempo pridávania nových pracovných ponúk pokračuje. Firmy uverejnili za prvých sedem septembrových dní ďalších 6196 inzerátov. Spoločnosť Profesia o tom informovala v tlačovej správe.

Júlové a augustové čísla sú podľa Profesie v porovnaní s predošlými rokmi až prekvapujúco pozitívne.

Najviac ponúk prišlo v júni

„Predošlé roky vždy platilo, že firmy robili počas dovolenkového obdobia menej náborov. Vyššie čísla ponúk potom prichádzali vždy až v septembri,” uviedla spoločnosť. Doteraz najviac ponúk evidovala firma v lete 2018. Tento rok však priniesol o viac ako 10-tisíc ponúk viac.

Zamestnávatelia uverejnili počas júla a augusta až 55 502 inzerátov. Tohtoročný august sa dokonca dostal na druhé miesto v rebríčku mesiacov s historicky najvyšším počtom pracovných ponúk. Najviac ponúk vo svojej 24-ročnej histórii zaznamenala Profesia v júni tohto roka. Firmy vtedy uverejnili 29 028 inzerátov, čo je iba o 66 viac ako v auguste.

Voľné miesta sú v obchode i doprave

Uchádzači majú aktuálne k dispozícii najviac voľných pracovných miest v obchode, vo výrobe, doprave, špedícii a logistike a IT. Spomedzi ponúk, ktoré požadujú maturitu, hľadajú zamestnávatelia najčastejšie ľudí na pozície administratívnych pracovníkov, obchodných zástupcov a predavačov. S požiadavkou na vysokoškolské vzdelanie sú najpočetnejšie ponuky na učiteľov, lekárov a projektových manažérov.

V TOP 10 odvetví s najvyšším počtom pracovných ponúk sa stále nachádza aj cestovný ruch, gastro a hotelierstvo. Zamestnávatelia z tejto oblasti hľadajú najčastejšie čašníkov a čašníčky a pracovnú silu do kuchyne.

Viac k témam: voľné pracovné miesta
Zdroj: Webnoviny.sk – Firmám chýbajú tisíce zamestnancov, pracovné ponuky na Profesii lámu rekordy © SITA Všetky práva vyhradené.