EÚ poslala krajinám takmer 385,5 milióna eur na riešenie krízovej situácie v oblasti zdravia

0
149

23.1.2022 (Webnoviny.sk) – Európska komisia (EK) poslala 19 krajinám na riešenie núdzovej situácie v oblasti zdravia spôsobenej pandémiou koronavírusu takmer 385,5 milióna eur z Fondu solidarity Európskej únie (FSEÚ). Referuje o tom oficiálna webstránka výkonného orgánu EÚ.

Táto suma predstavuje doplnok k čiastke 132,7 milióna eur vyplatenej v roku 2020 členským štátom únie, ktoré požiadali o zálohovú platbu z FSEÚ.

O podporu z tohto fondu požiadalo 17 členských štátov (Belgicko, Česko, Estónsko, Francúzsko, Grécko, Chorvátsko, Írsko, Litva, Lotyšsko, Luxembursko, Maďarsko, Nemecko, Portugalsko, Rakúsko, Rumunsko, Španielsko, Taliansko) a tri krajiny usilujúce sa o členstvo v EÚ (Albánsko, Čierna Hora, Srbsko). V prípade Srbska ešte pracujú na podpise dohody, no finančnú pomoc vyplatia čoskoro.

Z finančnej podpory FSEÚ sa môže financovať lekárska pomoc, nákup a podanie vakcín, osobných ochranných prostriedkov a zdravotníckych pomôcok, náklady na zdravotnú starostlivosť, laboratórne rozbory, núdzová podpora obyvateľstva a opatrenia prevencie či monitorovanie a kontrola šírenia chorôb.

Viac k témam: COVID-19, Ekonomické dopady koronavírusu, Fondu solidarity Európskej únie (FSEÚ)
Zdroj: Webnoviny.sk – EÚ poslala krajinám takmer 385,5 milióna eur na riešenie krízovej situácie v oblasti zdravia © SITA Všetky práva vyhradené.